Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Улипні 2021 року в Києві відкрили Інноваційний центр хірургії серця та судин «Добробут» – одну з найдорожчих клінік, побудованих в незалежній Україні, вартістю майже мільярд гривень. Спроєктувала цю унікальну для України високотехнологічну лікарню архітектурна компанія AIMM. 

Лікарня з’явилася на місці закинутої споруди на Севастопольській площі. Новий кардіологічний центр надає медичні послуги з діагностики, амбулаторного та стаціонарного лікування серцево-судинних захворювань.

Фото: Ірина Бєлих

Про особливості процесу створення центру та участь у його проєктуванні ноутбука ConceptD 3 Ezel від Acer «Хмарочосу» розповіла Анна Іскіердо, креативна директорка компанії AIMM.

Значення інноваційного центру 

Для появи інноваційного центру хірургії серця та судин – від ідеї до повної реалізації –  знадобилося всього три роки. Навіть з урахуванням уповільнення всіх процесів під час карантину. Насправді в Україні не так багато архітектурно-проєктних компаній, які не лише створюють концепцію будівлі, але й беруть участь в її реалізації як генпроєктувальник. Саме такою є AIMM. 

«Це дев’ятиповерхова лікарня площею десять тисяч квадратних метрів. Там шість операційних, стаціонар не тільки судин серця, всі можливі види діагностики. Там працює Олександр Бабляк, відомий український кардіохірург, доктор медичних наук. У центрі реалізовують соціальні проєкти як-от “Велике майбутнє маленьких сердець”. Йдеться про безкоштовні операції для дітей з вадами серця. За перші два місяці існування ініціативи їх зробили вже сім. Це ґрандіозна подія, і ми раді до неї долучитися», – розповідає Анна Іскіердо. 

Інноваційний центр судин та серця розрахований на 71 місце та обладнаний найсучаснішою технікою, яка надає можливість проводити мініінвазивні операції на серці, скорочуючи реабілітацію пацієнта. За вартістю та інноваційністю його можна порівняти хіба з медичним центром «Оберегу» на Зоологічній, який відкрили у 2019 році. 

За словами архітекторки, часто найбільший виклик у роботі – довести об’єкт до кінця, не втратити інтерес. Адже по ходу створення об’єкта змінюється багато речей. Адекватно обговорювати креслення безпосередньо на будівництві дозволяє робочий портативний пристрій. Стильний ноутбук ConceptD 3 Ezel (СС315-73G) завдяки невеликій вазі 1,95 кг для повноцінної 15” робочої конячки (чи 1.41 кг в 14” корпусі) ідеально для цього підходить. Корпус зі сплаву магнію та алюмінію створює бажаний баланс легкості та міцності. 

«Робота архітектора – це, перш за все, співпраця з іншими людьми. Завдяки шести режимам трансформації дисплей із сенсорним екраном зручно перевертати, щоб показувати задумане всій команді. Саме тому наша команда обрала ConceptD 3 Ezel з чотирьох моделей Acer», – ділиться враженнями від користування ноутбуком Анна Іскіердо. 

Запатентований шарнір Ezel™ Hinge забезпечує регулювання дисплея у шести режимах. Завдяки цьому екран надійно фіксується під будь-яким кутом відповідно до положення, в якому зручно працювати. У різних контекстах роботи комфортними будуть різні кути повороту. Крім того, пристрій легко з’єднати з зовнішнім монітором – для швидкого й легкого доступу до інформації на інших носіях. 

Комфорт 

Для авторів ідеї важливим було відійти від сприйняття лікарні як відчуженого ворожого простору з білими стінами. Адже комфорт пацієнта має велику вагу для правильного одужання. Так народилася ідея створити приміщення з затишними і просторими холами очікування, красивою панорамою на місто та експлуатованим дахом. 

«Проводячи тендер, замовник знав, якого роду багатопрофільна лікарня йому потрібна. Маючи досвід проєктування громадських будівель, кінотеатрів та житлових комплексів, ми хотіли створити у відвідувачів центру відчуття готельного затишку. Щоб у лікарні вони почувалися навіть трошки краще, ніж вдома. На щастя, замовник був готовий до такого задуму», – пояснює архітекторка. 

На вході в лікарню працює привітне кафе, простора лаунж-зона для очікування чи відпочинку, а також сучасне приймальне відділення з приміщенням для швидкої діагностики. У такому приймальному відділенні можна провести повноцінну швидку діагностику. В доступі є не лише оглядові кімнати, але й КТ, МРТ, УЗД. Це сучасний обстежувальний центр.

«Перший поверх – це справжнє лобі п’ятизіркового готелю. Тут багато на перший погляд необов’язкових речей. Це і переговорна кімната, і зона очікування з роялем, і зона кафе. Все це відмежоване від приймального відділення скляною перегородкою. Переходи між зонами зручні й очевидні», – зазначає Анна Іскіердо. 

Візуально привабливим вестибюль розміром у 600 квадратних метрів роблять аркоподібні склепіння. В інтер’єрах лікарні переважають природні кольори,  натуральні та наближені до природних матеріали, комфортне освітлення.

Архітектору важливо вже на етапі проєктування точно розрізняти відтінки кольорів. IPS дисплей ConceptD 3 Ezel (СС315-72G) має вбудовану функцію коригування кольору. Спеціальне напів матове покриття на захисному склі Corning Corning® Gorilla® Glass 5 зменшує відблиски та віддзеркалення й підсилює контрастність, щоб споглядання екрана було зручним і комфортним за будь-яких умов. А сертифікація PANTONE, калібрування на заводі та охоплення sRGB 100% забезпечує ідеальне відображення реалістичних кольорів. 

Другий поверх займає поліклініка. Ще вище розташовані денні та нічні стаціонарні відділення. Візуальна складова всіх приміщень, перш за все, визначалася функцією. 

Нова лікарня має власне стерилізаційне відділення. Центр також вважають прикладом інноваційного впровадження в Україні енергозберігаючих технологій. Над реалізацією задуманого працювала вся команда АIMM.

«У перший же день роботи з ноутбуком ConcepD від Acer я почала малювати начерки і відправляти колегам. Зручно, що після цього стилус що має 4096 рівнів чутливості та технологію AES 1.0 можна акуратно сховати на бічній панелі комп’ютер де він за 15 секунд заряджається для роботи протягом 90 хвилин», – пояснює архітекторка. 

Попри невеликі розміри, процесор Intel® Core™ i5/i7 10-го чи 11-го покоління забезпечує високу швидкість обробки й реакції. У цьому йому допомагають потужна графічна карта до NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 Ti, високоємнісна пам’ять DDR4 до 16 ГБ і твердотільний диск PCIe об’ємом до 1 ТБ.

«Archicad – одна з найважливіших програма для роботи архітектора. На ConceptD вона завантажується і працює просто бездоганно. Я оцінила загальний баланс потужності та компактності пристрою», – розказує Анна Іскіердо. 

Освітній потенціал

У «Добробуту» є амбіція стати своєрідною платформою для вузькопрофільної освіти. Для цього в приміщенні лікарні передбачена спеціальна конференційна зала. Проте її  концепція виникла не одразу.

Для створення Центру хірургії серця і судин реконструювали будівлю колишнього Міністерства зв’язку. Згодом у приміщенні розташовувався банк, після цього тривалий час споруда стояла закинутою. 

«Зробити лікарню з адміністративної будівлі – непроста задача. До прикладу, перший поверх довелося понижувати, бо раніше туди вели сходинки. Передостанній поверх, де планувалися операційні, – повністю перебудовували», – пояснює Анна Іскіердо.  

Річ у тому, що в ході спорудження медичних закладів особливе місце займає система припливно-витяжної вентиляції. Норми для операційних передбачають високу кратність повітрообміну (тобто велику кількість змін повітря за годину). Над деякими з них створюють ламінарні поля – тобто різницю між тиском вгорі і внизу приміщення – щоб не дозволяти пилу підніматися. 

Коли на верхньому поверсі центру запроєктували шість операційних кімнат, горішній простір довелося перепланувати під потреби вентиляції. Вентиляційні камери різних розмірів створили неоднорідну структуру, який наштовхнув архітекторів та інженерів на думку про амфітеатр. Так виник велика і зручна конференційна зала. 

Не менш важливою є вентиляція і для портативного комп’ютера.

«Мені часто потрібен ноутбук, коли я проводжу наради чи їду в відрядження. В офісі AIMM у мене немає кабінету. Робоче місце по суті всюди. В цьому контексті важливими є система охолодження для роботи в теплу пору року і витривалість батареї», – зазначає архітекторка. 

Пара запатентованих вентиляторів та найновіша система охолодження разом утворюють унікальний аеродинамічний «повітряний вихор» у ConceptD 3 Ezel (СС314-73G), який зменшує рівень шуму до 40 дБА і гарантує, що всі компоненти всередині пристрою не нагріватимуться навіть при значному навантаженні. Ноутбук може працювати від акумулятора до  17 годин в режимі браузингу, тобто ледь не два робочих дні. 

Стримана геометрія

Робота з контекстом ускладнювалася необхідністю реконструювати вже наявну споруду. Орієнтуючись на німецькі та нідерландські зразки, архітектори обрали мінімалістичний підхід. «Добробуту» створив цілісне приватне медичне містечко. 

«Нашою задачею було зіграти на нюансі та не створювати ззовні нічого яскравого. На першому місці була функція – щоб було достатньо світла, приміщення гарно провітрювалося, мережі дублювалися», – пояснює Анна Іскіердо.  

Легка асиметрія вікон Інноваційного центру хірургії серця та судин ненав’язливо акцентує споруду посеред строкатого ансамблю Севастопольської площі. Архітектори створили на фасаді впорядкований малюнок, подекуди заокруглили відкоси та додали акценти у вигляді хвиль. Для них важливо було залишити будівлю лікарні в стриманій геометрії.

Комп’ютер для архітектора – це не лише інструмент, але й частина стилю. «Мені дуже сподобався світлий ненав’язливий колір та приємний дизайн пристрою. Стійке до утворення плям білосніжне керамічне покриття не жовтіє і захищає корпус ноутбука від пилу чи кави. Підсвітка клавіш бурштинового кольору, що не сліпить під час роботи, безпечний вхід у систему одним дотиком, швидкий доступ до функцій творчості – всі ці маленькі деталі роблять користування ConceptD 3 Ezel від Acer ще більш приємним. Дизайн ноутбука відповідає моєму смаку. Я з задоволенням брала його з собою у відрядження та на робочі зустрічі», – наголошує Анна Іскіердо.

Дізнавайтеся більше деталей про усі пристрої для професіоналів від ConceptD – ноутбуки чи монітори за посиланням.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button