Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23620 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Українців з обласних центрів опитали про їх ставлення до своїх міст, муніципальної влади, якості комунальних послуг, інфраструктури та ситуації в країні загалом. За результатами, власним містом найбільше задоволені мешканці Вінниці, а найменше — мешканці Херсона. Київ посів 18-ту сходинку з 24-х у рейтингу.

Загальний індекс задоволеності містом склали з оцінок мешканців 22-х сфер та послуг, серед яких транспорт, освітня інфраструктура, вуличне освітлення, безпека, екологія тощо. Кожній сфері необхідно було виставити оцінку від 1 (жахливо) до 5 (відмінно). у загальному підсумку жодне місто не набрало навіть 4 балів, але найкращою в очах її мешканців виявилась Вінниця. За нею у рейтингу Луцьк, Івано-Франківськ, Чернігів, Хмельницький та Маріуполь. Результат Києва — 2,9 балів з 5.

Окремо в опитуванні визначали емоційне сприйняття власного міста мешканцями. У цьому рейтингу також перемогла Вінниця: своє місто вінничани вважають красивим, доглянутим, сучасним, квітучим і радісним. Найгірше свої міста українці оцінюють за рівнем економічного розвитку та екологічним станом. Київ посів третє місце з кінця за оцінкою рівня забруднення, поступившись лише Маріуполю та Запоріжжю.

Унікальним своє місто вважають найбільше одеситів та львів’ян.

Діяльність місцевої влади найбільше схвалюють у Хмельницькому та Чернігові, а найменше — у Полтаві та Сєвєродонецьку. У Києві діяльність міського голови позитивно оцінюють 50% мешканців, а діяльність Київради схвалюють 40%.

Мешканці більшості міст України не впевнені, що міський бюджет використовують ефективно або впевнені у протилежному. 75% киян вважають, що їхні податки використовують недоцільно.

За даними опитування, 47% українців вважають, що міста рухаються у правильному напрямку, в той час як лише 25% зазначають це про ситуацію у країні в цілому. Серед інститутів українці найбільше довіряють волонтерам, церкві і армії, а найменше — судам, уряду та парламенту України.

Щорічне опитування провів Міжнародний республіканський інститут спільно з Соціологічною групою «Рейтинг» за фінансової підтримки USAID. У ньому взяли участь 19 тисяч респондентів.

Результати було презентовано до 7 грудня, коли і Україні відзначають День місцевого самоврядування. Саме цього дня у 1990 році було прийнято закон «Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування», що став революційним для свого часу, відновивши інститут місцевого самоврядування в Україні.

Результати муніципального опитування 2021 можна переглянути тут, а інфографіку тут.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button