Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Matteo Jorjoson / Unsplash

Про новий варіант вірусу SARS-CoV-2, під назвою омікрон, наразі відомо менше, ніж хотілося б, але попередні спостереження свідчать, що штам спричиняє менш тяжкий перебіг хвороби, ніж дельта.

Омікрон було вперше ідентифіковано у листопаді в Ботсвані та Південно-Африканській Республіці, й він дуже швидко поширюється світом. Його вже виявили у понад 40 країнах на шести континентах. У Великій Британії зафіксували 336 випадків, у Данії — 261. Попри це ВООЗ не радить закривати кордони, адже заборона на подорожі все одно не зупинить поширення нового штаму коронавірусу.

Зараз майже всі випадки захворювання на COVID-19 припадають на дельта-варіант. Однак, як прогнозують експерти, незабаром домінантним стане омікрон, як це вже відбувається у ПАР. Країна зараз входить у четверту хвилю епідемії й понад чверть тестів на коронавірус виявляється позитивними, в той час, як ще два тижні тому цей показник коливався навколо лише 2%.

Від початку омікрон викликав серйозні занепокоєння у вчених через велику кількість спайкових мутацій. Це не означає, що варіант небезпечніший, а лише те, що вірус адаптується до людського організму.

Мутації омікрон-варіанту порівняно з попередніми штамами. Інфографіка: twitter.com/_nference

Дослідження з медичного центру в Преторії, ПАР, свідчить, що пацієнти з омікроном переносять хворобу значно легше. Більш того, більшість інфікованих цим варіантом потрапляють до лікарні з інших причин, а не через ковід — його виявляють уже в процесі лікування, повідомляє The New York Times.

Так, у медичному центрі Цване з 42 шпиталізованих із ковідом пацієнтів 70% не потребували кисневої підтримки. А з тих 13, яким знадобилася штучна вентиляція легень, четверо потребували її з причин, не пов’язаних із коронавірусом. Також лише одного пацієнта довелося перевести в реанімацію.

В інших двох лікарнях Преторії та Йоганнесбурга повідомляють про ще нижчі відсотки ковідних пацієнтів на кисневій підтримці.

Автор дослідження доктор Фарід Абдулла стверджує, що заходячи у ковідне відділення лікарні чує лише поодинокі сигнали апаратів ШВЛ — під час піків захворюваності на попередні штами картина була значно тривожнішою. «На кисневій підтримці — четверо пацієнтів із 17. Це виглядає не як ковідне відділення, а як звичайне», — зазначає медик.

За його спостереженнями, ковідні пацієнти в середньому проводять на стаціонарі 2,8 дня, 7% помирає. Для порівняння, протягом попередніх півтора року середній термін перебування в лікарні сягав 8,5 дня, а помирали 17% шпиталізованих.

Ілюстративне фото: Mufid Majnun / Unsplash

Ще одна разюча відмінність омікрону від дельти та давніших штамів — вік пацієнтів. За даними з ПАР, 80% — молодші 50 років. Раніше до лікарень потрапляли преважно літні люди. Це, однак, може свідчити про вищий рівень вакцинації серед старших південноафриканців.

Епідеміологиня Емілі Ґарлі з Університету Джонса Гопкінса звертає увагу на те, що омікрон має справу вже з іншим населенням — людьми, які пережили два роки пандемії, чимало з них вакциновані, інші перехворіли ковідом, дехто по кілька разів.

Водночас у ВООЗ побоюються, що легший перебіг може компенсувати вища заразність. Тож в результаті хворітиме більша кількість людей, і деякий відсоток потраплятиме в стаціонари, а то й помиратиме.

Експерти застерігають, що даних наразі замало, щоб робити далекосяжні висновки, а наявні поки дослідження — ще не пройшли етапи рецензування.

Окреме питання в тому, наскільки ефективні вакцини проти нового штаму. Виробники вакцин вже почали працювати над їхньою модифікацією. Moderna і Pfizer-BioNTech планують оновити свої препарати за три місяці. Johnson & Johnson також працює над новою версією вакцини. Натомість Оксфордський університет вважає, що AstraZeneca достатньо ефективна проти омікрону.

ВООЗ зазначає, що люди, які в минулому перехворіли на COVID-19, з більшою ймовірністю можуть інфікуватися омікроном, ніж іншими варіантами. Тобто після хвороби ви з більшою ймовірністю маєте імунітет від дельти, в той час, як менш захищені від зараження омікроном.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button