Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Executium / Unsplash

На Запорізькому заводі феросплавів, що входить до сфери впливу Ігоря Коломойського, облаштовано ферму для майнингу криптовалюти. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Великі партії обладнання для майнінгу криптовалют завели на завод цього року з Грузії та Китаю на загальну суму майже 750 мільйонів гривень.

Йдеться про понад 2600 блоків фірми Bitfury та майже 12,5 тисячі блоків обробки інформації та стільки ж блоків живлення фірми Bitmain. Такі, пристрої, зокрема, використовують для майнингу біткоїнів.

За підрахунками «Схем», якщо все завезене обладнання працює цілодобово на всю потужність, майнинг може принести запорізькому заводу близько 80 біткоїнів на місяць — понад чотири мільйони доларів за нинішнім курсом.

«Ми якось (криптоферму) встановили, але ми ще не маємо можливості її запустити, тому що обладнання треба підготувати, щоб воно працювало… Це як запасний варіант, тому що той період, що ми пережили, коли то один цех не працює, то інший, то ми можемо продати, то ми не можемо…», — пояснює керівник заводу феросплавів Павло Кравченко.

Майнинг криптовалюти потребує великих обсягів електроенергії. З січня по червень, за даними журналістів, завод отримував дешеву електроенергію від фірми «Юнайтед Енерджі».

Електроенергію купили у грудні 2020 року в державної компанії Енергоатом зі знижкою: замість початкової вартості в 1,4 гривні, одна кВт-година обійшлася приватній компанії у 1,15 гривні. Таким чином державний Енергоатом міг недоотримати майже три мільярди гривень. Законність закупівлі є предметом офіційного розслідування правоохоронців.

Коломойський відмовився коментувати розслідування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button