Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мітинг антивакцинаторів у Стокгольмі. Фото: Külli Kittus / Unsplash

Міністерство Нової Зеландії повідомило про чоловіка, якого підозрюють в отриманні 10 доз вакцини проти COVID-19 протягом доби. Вважають, що йому заплатили ті, хто не хоче щепитися, але бажає обійти обмеження для невакцинованих.

Щоб вакцинуватися в Новій Зеландії, працівникам вакцинаційного центру достатньо повідомити ім’я, дату народження та адресу. При цьому жодних ідентифікаційних документів з фото не питають. Чоловіка підозрюють у тому, що він колов дози вакцини, прикидаючись іншими людьми й отримуючи для них сертифікати.

Вакцинологиня з Університету Окленда Гелена Петусіс-Гарріс сказала The Guardian, що такі випадки не поодинокі. Водночас за її словами, наявна інформація свідчить, що передозування вакцини проти коронавірусу радше за все посилить поширені реакції на кшталт високої температури та головного болю, проте навряд чи призведе до серйозних наслідків.

У світі відомі випадки, коли медики з неуважності вводили вп’ятеро більші дози вакцин. Це, наприклад, може трапитися з Pfizer, яка випускається в ампулах на шість доз. Саме це сталося з одним угорцем, якому помилково вкололи повний флакон. Протягом кількох годин в нього підіймалася температура до 37 градусів, боліла голова, підіймався тиск. Його лишили на одну ніч у лікарні, але не давали ніяких ліків, а наступного дня йому стало ліпше, і його виписали.

У Колумбії повідомлялося про чоловіка, який отримав сім доз чотирьох різних виробників — Sinovac, AztraZeneca, Pfizer та Janssen. МОЗ країни зазначило, що це людина старшого віку з психологічними проблемами. Також повідомляли, що його організм ніяк не відреагував на таку кількість різних вакцин.

Є інформація про випадки щеплення більшою кількістю доз і в Україні. Полтавські ЗМІ повідомляють про такого собі Віктора Убийвовка, який щепився відразу CoronaVac, Moderna та Pfizer. Влітку чоловік щепився китайською вакциною, яку досі не визнає європейський регулятор. Тож він вакцинувався ще Moderna та Pfizer і стверджує, що має в «Дії» аж два сертифікати. Більш того, Убийвовк стверджує, що четверо його знайомих так само зробили по чотири щеплення. Однак у місцевому департаменті охорони здоров’я вважають, що цього бути не може і полтавець обманює.

Мітинг антивакцинаторів у Нюрнберзі, Німеччина. Фото: Markus Spiske / Unsplash

Серед схем обману з вакцинацією чи не найдивніша історія трапилася нещодавно в Італії. У передмісті Турина чоловік прийшов вакцинуватися з силіконовим протезом руки. 50-річний антивакцинатор заплатив кількасот євро за фейкову руку, куди, як сподівався, йому зроблять укол. Однак медична працівниця помітила, що рука виглядає якось дивно — зокрема відрізняється за кольором від решти його тіла.

Ще один цікавий випадок стався у Греції, де спостерігаються значні антивакцинаторські настрої, що їх поширюють, зокрема, окремі представники православної церкви, повідомляє Euronews. Як і в Україні, діє схема з підкупом лікарів, які виливають вакцину, оформлюючи сертифікат.

Місцева газета стверджує, що кілька грецьких антивакцинаторів заплатили лікарям по 400 євро за ін’єкцію води. Однак самі виявилися ошуканими, коли медики вкололи їм справжню вакцину. Люди запідозрили обман, коли відчули реальні побічні ефекти після щеплення «водою». Вони, звісно, можуть подати на лікарів у суд, однак одночасно й самі будуть притягнуті до відповідальності за хабарництво.

Нагадаємо, що одним зі світових лідерів за антивакцинаторськими настроями є Україна. Відповідно, рівень охоплення щепленнями найнижчий у Європі, й це стосується не лише щеплень від коронавірусу. За останні п’ять в Україні траплялися епідемії кору та випадки поліомієліту. У жовтні увагу світових ЗМІ привернули масові підробки ковідних сертифікатів.

«На початку року одна з найбідніших країн Європи, Україна, значно відставала від своїх сусідів за темпами постачання вакцин. А тепер, як і інші посткомуністичні держави Східної Європи, без особливого успіху намагається переконати своїх скептичних громадян цими вакцинами щепитися», — пише Reuters.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button