Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба КМДА

Автомобілі в Києві виробляють ушестеро більше викидів оксиду вуглецю, ніж об’єм викидів всіх великих спалювальних установок України — це передусім обладнання ТЕЦ, ТЕС, котелень тощо. Такі дані навів Олександр Лимар, експерт з управління відходами Українського інституту майбутнього.

Так, за даними Міністерства навколишнього середовища, у 2018 році викиди великих спалювальних установок становили: SO2 (діоксиду сірки) — 1 мільйон тонн на рік; NO (оксидів азоту) — 191 тонна на рік; пилу — 205 тонн на рік.

Водночас 125 тисяч автомобілів, згідно з даними ЄБРР в Україні, виробляють 593 тисячі тонн СО2 (оксиду вуглецю) на рік.

За статистикою, в Києві на тисячу людей припадає 400 автомобілів, відповідно, якщо населення столиці становить чотири мільйони, автомобілів нараховується приблизно 1,6 мільйона. Якщо активно використовується 80% автомобілів, то на вулиці виїжджає приблизно 1,28 мільйона автівок, міркує Лимар.

Таким чином, ця маса автомобілів за рік виробляє шість мільйонів тонн СО2.

«Тож кількість викидів оксиду вуглецю, який виробляють автомобілі Києва, в шість разів більше за кількість викидів діоксиду сірки та азоту всіх великих спалювальних установок України разом узятих», — підсумовує Лимар.

Він також зауважує, що люди зазвичай звертають увагу на викиди підприємств, тому що діоксиди сірки й азоту мають колір і запах, а вуглець — не має.

Ці цифри можуть бути навіть применшеними, адже за даними КМДА, щодня на дороги Києва виїжджає приблизно 1,6 мільйона автомобілів. Принаймні таку кількість зафіксували муніципальні камери шостого жовтня.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button