Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: budport

Експерти провели проєктний семінар та представили бачення майбутнього Гостиного двору на Подолі.

Під час благоустрою Контрактової площі пропонується облаштувати нове мощення, висадити дерева, додати ще один контактний фонтан, встановити боларди та оновити мережу освітлення.

Архітектори також пропонують перенести трамвайні зупинки від метро, помінявши місцями з автобусами. Таке рішення прийнято з урахуванням майбутньої заміни трамваїв більш великими, які перекриватимуть дорогу пішоходам. Один із слухачів також розкритикував ідею з переносом зупинок. За його словами, саме там, де зараз знаходяться зупинки, існує пересадковий вузол. Ідея планувальників полягає в тому, що створити «транспортний трикутник» з автобусами, трамваями та метро.

«Урбанина» провела опитування про майбутнє Гостиного двору, в якому взяли участь 1750 людей. Більшість респондентів вважає, що в будівлі має бути багатофункціональний простір (за цей варіант проголосували 797 людей) або культурний простір (282 голоси). Водночас містяни точно не хочуть там бачити: офісів та торгівлю алкоголем.

Команда експертів напрацювала приблизне бачення того, що може бути в Гостиному дворі. Пропонується відновити подвір’я будівлі з деревами, прибравши наявні конструкції, які з’явились під час останніх робіт. Воно має бути загальнодоступним. Інший варіант – використати приміщення під виставковий центр. Інші простори підвалу пропонують використовувати як технічні приміщення.

Планування першого поверху залежить від того, чи повертають туди театр. Серед варіантів – зробити поверх активним: з ресторанами та барами, дитячою кімнатою, туристичним центром, лавками з сувенірами, музейним центром, лекторієм та громадськими вбиральнями.

«Все, що має там знаходитись, не повинно бути мережевим. Воно повинно підтримувати автентичність Гостиного двору, Контрактової площі та Подолу», – вважають автори концепції.

Якщо на першому поверсі функціонуватиме повноцінний театр, тоді велику частину другого поверху потрібно віддати під приміщення для цього театру. У випадку, якщо на першому поверсі буде лекторій замість театру, то на другому можна відкрити галереї та виставковий простір, вважають дослідники. Також там пропонують створити громадський та молодіжний центр з дитячими студіями.

Крім того, є пропозиція створити третій поверх під дахом. Там можна було б розмістити творчі майстерні, бібліотеку, мистецькі фонди, коворгінг та ресторан.

За словами ексміністра культури Олександра Ткаченка, загальний кошторис складає 37,9 мільйони гривень. До початку протиаварійних робіт залишився останній крок – визначити підрядника через договірну процедуру закупівлі. Як тільки Національний заповідник «Софія Київська», що є балансоутримувачем будівлі, обере виконавця – протиаварійні роботи негайно розпочнуться.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button