Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Картина Ади Рибачук «Закохані», 1959 рік

Зникле полотно української художниці-монументалістки Ади Рибачук «Закохані» — викрадено, і зараз перебуває у приватній галереї Людмили та Євгена Березницьких. Про це заявив Фонд Ади Рибачук і Володимира Мельніченка.

Картину було створено у 1959 році в селищі Кара, під час однієї з експедицій Рибачук і Мельніченка на російську Північ. Для цієї роботи художники позували один одному.

Ліворуч — Ада Рибачук біля своєї роботи «Закохані». Праворуч — Володимир Мельніченко біля картини у Спілці художників. Фото: АРВМ

Довгий час «Закохані» зберігалися у майстерні Національної спілки художників України. Півтора року тому картина зникла. Востаннє Володимир Мельніченко бачив її в серпні 2020 року.

Зараз картину можна побачити на виставках приватної галереї Bereznitsky Art Foundation. У вересні картину презентували як твір Віктора Зарецького (1925–1990, художник-монументаліст, чоловік Алли Горської).

Виставка у Bereznitsky Private Space у вересні 2021 року. Скриншот зі сторінки facebook.com/lesya.blagaya

Фонд АРВМ стверджує, що на картині «Закохані» з’явився підпис Зарецького, в тому ж місці, де перед тим стояло ім’я Ади Рибачук.

«Покладаючись на порядність та корпоративну солідарність колег, ми звернулися до Євгена Березницького з проханням повернути роботу законному власнику — Володимиру Мельніченку. Але, схоже, були надто наївні. Роботу нам віддавати ніхто не збирається», — заявляє Фонд.

Виставка у Bereznitsky Private Space. Фото з фейсбук-сторінки Людмили Березницької

Натомість у галереї, як стверджує АРВМ, радили попросити про повернення коштів у покійного автора; компенсувати гроші галереї або виміняти на іншу роботу Мельніченка; наполягали, що це робота Зарецького тощо.

Команда Фонду АРВМ і Володимир Мельніченко закликають галереї, колекціонерів і всіх, причетних до ринку мистецтва, бойкотувати демонстрацію чи продаж роботи «Закохані».

Ада Рибачук (1931–2010) та Володимир Мельніченко (1932) — подружжя українських художників, що працювали у художньому тандемі й підписували свої спільні роботи абревіатурою «АРВМ». Їм належать, зокрема, серія панно у Центральному автовокзалі Києва та рельєф Стіна пам’яті на Байковому кладовищі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button