Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Svitlana Derevianko 

На озері Вирлиця, поблизу метро «Харківська», вже тиждень живе пара чорних лебедів. Перші фотографії та відео місцеві жителі публікували 16-17 грудня.

У дикій природі цей вид живе в Австралії. Жителі масиву непокояться, чи виживуть птахи взимку на київській Вирлиці, дехто пропонує їх рятувати.

Фото: Svitlana Derevianko

У розмові з «Хмарочосом» орнітолог Віталій Казанник припустив, що лебеді втекли від приватного власника. Вони могли прорвати вольєр й, оскільки це пара, разом і полетіли. Про це свідчить і те, що лебеді поводять себе як ручні.

Орнітолог дивується, що власник лебедів досі не прийшов і не забрав їх, адже інформація про них давно циркулює в інтернеті.

Фото: Svitlana Derevianko

Лебеді можуть пережити зимовий холод — головне, аби вода в озері не замерзла. Якщо це станеться, вони полетять в інше місце.

До того ж їх підгодовують місцеві жителі й навіть корисним кормом — зерном, овочами й травою. Водночас, за словами Казанника, знаходиться й чимало тих, хто приносить лебедям хліб. Цього робити не можна.

Фото: Svitlana Derevianko

Від спроб рятувати лебедів відмовляє й Київський зоопарк.

«Самотній лебідь в крижаній воді викликає бурхливі співчуття. Втім це нормальне явище і втручатися не варто. Навпаки, ваші спроби спіймати лебедя призведуть до того, що він буде змушений шукати іншого місця. В умовах короткого світлового дня це досить небезпечно. Птах може втратити багато сил, але так і не знайти нове місце. Не забувайте також, що лебеді — дуже сильні птахи, при спробах вилову ви можете отримати серйозні травми», — застерігають фахівці зоопарку.

У зоопарку нагадують, що всі водоплавні птахи мають шар теплого пуху, який надійно захищає їх від холоду. Навіть якщо водойма замерзне, вони можуть спати на льоду, сховавши лапи в пух.

Фото: Ярослава Александровна

Тож якщо птах не травмований, може літати і не вмерз в лід, допомога йому не потрібна.

У зоопарку так само наголошують, що годувати птахів хлібом не можна. Підгодовувати водоплавних птахів можна злаками (пшеницею, ячменем, вівсом і вівсяними пластівцями, кукурудзою), подрібненою морквою, колотим горохом, шкаралупою яєць.

Фото: facebook.com/EcoparkVyrlytsiaOfficial

Активісти групи «Екопарк Вирлиця» також запевняють, що фахівці спостерігають за станом птахів і в разі потреби одразу звернуться до спеціалістів. Зараз птахи здорові, виглядають добре, активно харчуються природною рослинністю на мілководді та радо ласують їжею, яку приносять люди.

Нагадаємо, компанія «Мрія-Інвест» планує збудувати на березі озера Вирлиця торговельно-розважальний центр. Громада вимагає облаштувати натомість екопарк.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button