Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23628 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Під час реконструкції пам’ятки архітектури на вулиці Великій Житомирській, 32, яку ще називають «Будинок зі зміями», збережуть оригінальні сходи та оформлення вестибюлю, повідомив краєзнавець Антон Короб.

Замовник та виконавці ремонто-реставраційних робіт повідомили йому, що ліпні деталі інтер’єру демонтовані, збережені та будуть відтворені при внутрішніх роботах. Вони також обіцяють, що буде максимально відновлене первісне внутрішнє планування, яке було змінене переплануваннями за радянського періоду.

За словами Антона Короба, будинок вже укріпили залізобетонним палями, новими підвалинами, стіни армовані стяжками та з’явились нові бетонні перекриття. Верхній дисонуючий поверх та верхню частину еркера демонтували.

«На жаль, верхню частину еркера через аварійний стан довелося теж розібрати. Адже еркер зазвичай у цих прибуткових будинках мав інші стіни з більш легкого матеріалу, аніж фасадні стіни», – розповів краєзнавець.

Артем Прощенко, котрий зараз є архітектором проєкту, розповідав «Хмарочосу», що останній поверх знімають, бо він був надбудований у радянські часи. Замість нього буде мансардний поверх. Реконструюють будівлю за проєктом, представленим ще у 2019 році. Функціональне призначення будівлі також не змінилось – це буде офісне приміщення.

Власник будівлі – Богдан Батрух, генеральний директор компанії B&H film distribution. Він обіцяв, що в будівлі має проводитись лише реставрація.

«Будинок зі зміями» – одна з будівель архітектора Ігнатія Ледоховського, якого ще називають «батьком київського модерну». У 1911 році він збудував цей прибутковий будинок для київської купчині Софії Чоколової. Його фасад прикрашали змії, що обвивалися навколо каштанового листя, жіночі фігури і навіть дитина верхи на гусці.

Фото: Антон Короб

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button