Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 58 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Німеччина виділила на кредитування житла для переселенців з Донбасу 25,5 мільйона євро. Це допоможе 680 родинам отримати дім, пише ВВС Україна.

Державна програма «Доступне житло» для переселенців стала доступною з 2018 року. Тоді пропонували відшкодування 50% вартості житла виключно в новобудові. Іншу половину вартості мала сплатити родина переселенців. Система працювала два роки.

Купувати житло можна було на вторинному ринку. Гроші під цю програму виділили наприкінці 2019 року. Люди, які першими стояли в черзі, мали лише декілька днів на пошук житла та оформлення документів.

Німеччина дала гроші для пільгового іпотечного кредитування під 3% річних. Через це держпрограма отримала новий шанс. Виконавцем проєкту призначили Держмолодьжитло, а перший транш надійшов влітку цього року.

Ті заяви, які подавали на участь у держпрограмі, перенесли в загальну чергу регіональні відділення держмолоді. Також усім переселенцям надали можливість самостійної реєстрації в черзі через «Дію». Спочатку на участь у програмі претендували трохи більше 11 тисяч сімей переселенців, то згодом черга виросла до 22 тисяч.

Щоб уникнути корупції, влаштували випадковий жереб. Протягом поточного року провели п’ять таких відборів, кожен з яких передбачав випадковий вибір від 100 до 300 переможців. Переможець за 20 днів має підготувати увесь пакет документів та знайти житло у будинку, не старішому 35 років. Також родині треба підтвердити свою платоспроможність. Після сплати іпотеки має залишатись прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї. Іпотеку під 3% дають не більше ніж на 20 років до досягнення переможцем 60-річного віку.

За словами переможців, головне випробування – знайти таке житло, яка підходить під програму. Квартири або будинки шукають через оголошення на сайтах, проте більшість продавців відразу відмовляють, як тільки дізнаються, що усі гроші будуть сплачені через банк і в гривнях.

Крім того, на кожному з членів родини не може бути жодного боргу чи арешту майна. На одну з родин окупаційна влада наклала арешт майна в Горлівці за несплачені 50-70 гривень виконавчій службі. Горлівська виконавча служба перереєстрована на підконтрольній території в Дружківці, але майже місяць часу пішов на те, щоб надали реквізити для сплати та зняли арешт.

За словами керівника Харківського управління держмолодьжитла Олександра Вензеля, «люди не читають про особливості пільгового кредитування». Особливо, зазначає він, така закономірність спостерігається серед тих, хто подавався через «Дію». Мінімальні доходи та відсутність поруки, відсутність заощаджень – на першому місці серед причин, чому переможці не можуть скористатись своїм шансом. Також люди не враховують вік, коли подають документи.

Уже наступного року умови отримання пільгової іпотеки для переселенців від німецького банку можуть спростити. Переселенці матимуть більше часу на пошук житла та збір документів – до 35 днів, дозволять купувати квартири у старіших будинках – віком до 50 років. Остаточне рішення залежить від уряду та усіх зацікавлених сторін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button