Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24971 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Ресторатори можуть підвищити ціни на позиції в меню на 15-20% вже цього року, а у першій половині 2022 року – до 50%. Про це пише Delo.ua.

Здорожчання обумовлено підвищенням цін на оренду та продукти, а також змінами на ринку праці. Зокрема, підняття цін на оренду підприємці називають ключовою причиною закриття ресторанів у Києві. За словами ресторатора Діми Борисова, щоб бізнес був ефективним, оренда не має перевищувати 10%-15% від виручки. Коли власники приміщень піднімають ставки вдвічі, бізнес, середня маржинальність якого становить 10%, стає збитковим, каже він.

Власник компанії «Рестарон» Вадо Арзуманян заявив, що витрати на комунальні послуги в середньому збільшились на 300-350%. А за нинішніх обмежень через пандемію завантаження в ресторанах часто неповне, що у комплексі призводить до падіння прибутку.

Борисов зізнається, що на наступний рік у його закладах вже закладено підвищення цін, при цьому в компанії все ж таки збережуть вартість повноцінного обіду за п’ять євро. У компанії зараз ведуть переговори з постачальниками, щоб домовитися про великі закупівлі продуктів, завдяки чому вдасться утримувати стабільну вартість готових страв.

Співвласник холдингу емоцій «!FEST» Андрій Худо додав, що встановити більш-менш стабільну ціну на готові страви та напої в ресторанах можна, купуючи великі партії товарів. За словами власника мережі Salateira Олександра Савілова, найпесимістичнішим сценарієм може бути підвищення цін на сировину до 50%, тому Salateira будуть змушені поступово підвищити ціни на 15-20%.

Ресторатори вважають, що у 2022 році додаткові підвищення можуть вплинути на кількість відвідувачів, якщо держава не задіяє якихось механізмів компенсацій.

Наразі продуктова інфляція знаходиться на рівні 20%, констатує власник ресторанів BAO, NAM та мережі закладів Mafia Тарас Сердюк. За його словами, жоден ресторатор не зможе зберегти попередні ціни на страви.
Крім зростання цін на продукти та енергоносії ресторатори відзначили ще одну проблему – демографічна яма та дефіцит персоналу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button