Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Через тарифи на газ виробництво хліба, молока, м’яса та кондитерських виробів в Україні під загрозою, а деякі підприємства вже заявили про зупинку виробництва, повідомляє ВВС News Україна.

Ціни на газ на європейських ринках, до яких прив’язана вартість палива в Україні, у грудні побили черговий рекорд і перевищили 2000 доларів за тисячу кубометрів. Хоча згодом і відкотились до 1,5 тисячі доларів, проте для української економіки і такі ціни непосильні.

Із січня газ для харчовиків коштуватиме понад 50 гривень за кубометр. За цей рік виробництво у харчовій галузі впало на 7,5%.

Згортання виробництва

Президент асоціації пекарів Юрій Дученко зауважує, що якщо рік тому газ у собівартості хлібини «Українського» складав 50 копійок, то сьогодні — 5 гривень. Хліб масових сортів може здорожчати на 30%.

Керівник спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський називає критичною ціну на газ у 20 гривень за кубометр. У січні 2022 року газ коштуватиме 50-60 гривень.

Співзасновник групи компаній «Молочний альянс» (торгові марки «Яготинське», «Пирятин», «Славія») Олександр Деркач вже анонсував можливу зупинку роботи своїх підприємств.

Фото: facebook.com/MilkAlliance

Керівник союзу птахівників Сергій Карпенко зазначає, що через здорожчання комбікорму яйця та м’ясо птиці вже зросли у ціні на 20-25% й ростимуть ще більше.

«Таке підвищення цін є непідйомним для споживачів. Наші підприємства будуть скорочувати виробництво або зупинятись. Певні невеликі виробники точно зупиняться через збитковість», — зауважує він.

Заміщення імпортом

Відтак українських виробників може витіснити з ринку імпортована продукція. Наприклад, Польща знизила ПДВ на газ для переробників молока з 23% до 3% на зимовий період, а на період ковіду зменшила податки на паливо.

Кондитери також нарікають, що в багатьох країнах ЄС газ для переробних галузей у кілька разів дешевший, ніж в українських компаній. До того ж європейським виробникам надають пакети підтримки.

Птахівники прогнозують, що з такими цінами українські виробники програють конкуренцію на зовнішніх ринках Росії, Білорусі та Польщі. Так, цьогоріч імпорт м’яса птиці зріс на 20% і вперше за багато років почався імпорт яєць, і вперше за роки незалежності — з Білорусі.

Фото: Ananth Pai / Unsplash

На Великдень українці точно не матимуть вітчизняних свіжих овочів, прогнозує керівник аграрної конфедерації Павло Коваль. Теплиці позакривались ще у жовтні. Одиниці, як великий виробник овочів в Умані, перейшли на альтернативне паливо. В Україну вже почали імпортувати тепличні огірки з Росії, чого раніше не було.

Що пропонують зробити?

Виробники вважають, що держава могла б знизити ПДВ для харчової промисловості, як у ЄС, а також надавати адресні цільові субсидії.

Експерт з аграрних питань Денис Марчук вважає, що допомогти могло би зниження ставки ПДВ на соціально значущі продукти, яка зараз сягає 20%. В Європі ця цифра складає 5-7%.

Також можна регулювати націнку в мережах супермаркетів на соціально значущі товари. Зараз мережі встановлюють маржу до 30%, Марчук вважає, що її слід обмежити 15%.

Що вже роблять?

Влада готує пакет підтримки і здешевлення газу для харчових виробників. Але поки що йдеться переважно про вартість соціальних сортів хліба. Уряд планує встановити ціну на газ для пекарів на рівні 25 гривень за кубометр.

Фото: Nadya Spetnitskaya / Unsplash

Як уряд допоможе іншим галузям — поки що невідомо. Експерт з питань енергетики Дмитро Маруніч вказує, що дешевий газ виробники харчів навряд чи отримають — газ, за законом, має продаватись усім за ринковими цінами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button