Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: wikipedia

У Дарницькому районі Києва планують забудувати озеро Качине, яке п’ять років тому відстояли місцеві мешканці, пише видання «Лівий берег».

Журналістка Леся Падалка зазначає, що концепцію можливої забудови водойми представили на засіданні громадської ради при Дарницькій РДА. Питання винесла на розгляд громради ініціативна група «з захисту і збереження водних об’єктів» у районі Позняків.

Питання по Качиному з’явилося в порядку денному в розділі «Різне» та без конкретної назви. Через це активісти, які не входять до складу ради, фактично не були поінформовані про розгляд. Автор подання, голова ініціативної групи Володимир Степашко повідомив, що роками забудовник ділянки – «Житлоінвестбуд УКБ» – на перетині вулиць Здолбунівської і проспекту Григоренка не виконує своїх інвестиційних зобов’язань, і тому територія є захаращеною і занедбаною.

Ініціативна група пропонує, щоб забудовник впорядкував водойму і прилеглу територію, звівши три висотки між озером Качиним і проспектом Григоренка. Згідно презентаційних матеріалів, майбутні житлові будинки стоятимуть просто впритул до завантаженої автомагістралі.

Також там представили концепцію благоустрою озера. В проєкті озеро Качине називали озером «Васильківська прірва», яке колись існувало в цьому районі, але в іншому місці. Журналістка припускає, що можливо проєктанти умисно змінили назву водойми, яка через скандальні дії забудовника в 2015-2016 роках стала широко відомою як озеро Качине.
Поліція з 2016 року веде слідство за фактом зловживання владою посадовими особами КМДА щодо забудови озера Качине, писало «Радіо свобода».

Починаючи з 2015 року, КП «Житлоінвест-УКБ» на місці водойми планувало звести багатоповерхівку і з цією метою частково її засипало. Мотивація була така, що начебто це озеро не є природною водоймою, а утворилося внаслідок діяльності людини. Проте цю інформацію заперечують висновки експертів.

Озеро не зареєстроване в Держагентстві водних ресурсів і не передане на баланс КП «Плесо». Водночас в проєкті нового Генплану Києва озеро Качине зафіксоване як водний об’єкт, а територія навколо нього належить до зелених зон.

У 2014 році КМДА влаштувала конкурс із залучення інвестора до будівництва на земельній ділянці, де перемогло КП «Житлоінвестбуд-УКБ». Невдовзі відбулося голосування Київради, під час якого депутати вирішили надати КП «Київське інвестиційне агентство» земельну ділянку у постійне користування для громадської та житлової забудови.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button