Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: twitter.com/FDNY

19 людей, серед яких дев’ятеро — діти, загинули внаслідок пожежі у житловому будинку в нью-йоркському районі Бронкс. 32 людей перебувають у критичному стані в лікарнях. Ще понад 60 осіб дістали різні ушкодження.

Дев’ятнадцятиповерхова будівля спалахнула 8 січня на Східній 181-й вулиці. Причиною називають займання несправного електричного обігрівача в одній з дворівневих квартир, розташованій на другому і третьому поверхах. Будівлю звели у 1972 році за програмою доступного житла, вона підключена до центрального опалення. Пожежних сходів тут немає.

Фото: twitter.com/nycmayor

Дим швидко поширився сходами, бо жителі дуплексу, де почалася пожежа, забули зачинити двері.

Пожежники «знаходили людей, що не дихали, в яких зупинилося серце, на сходових клітках кожного поверху», за словами керівника рятувальників Дена Нігро. Майже всі жертви загинули від отруєння чадним димом.

Протипожежна сигналізація спрацювала, однак багатьом жителям не вдалося евакуюватися через велику кількість диму. Водночас деякі жителі зазначають, що проігнорували сигналізацію, бо раніше вона часто спрацьовувала без причини.

Фото: twitter.com/nycmayor

27-річна Крістал Діас розповіла New York Post, що пила каву, коли почула запах горілого. Її родина стала підкладати під двері мокрі рушники. Визирнувши у вікно, люди побачили, як з будинку виносять тіла.

61-річна Сандра Клейтон спробувала вибігти сходами, оповитими чорним димом, тримаючи в руках свою собаку Мотю. Нічого не було видно, люди навколо кричали, навалювалися на неї. Зараз Сандра у лікарні. Мотя вислизнула, пізніше собаку знайшли мертвою на сходах.

Більш як половина населення Бронксу — латиноамериканці, ще третина — чорношкірі. В будинку жило також багато іммігрантів-мусульман. За даними мера Нью-Йорка Еріка Адамса, в пожежі загинуло чимало мігрантів з Гамбії.

«Це велика іммігрантська спільнота. Ми хочемо запевнити жителів, які вирішать звернутися по допомогу, що ваші імена не передадуть до імміграційної служби чи будь-якої іншої інституції», — заявив Адамс.

Фото: twitter.com/nycmayor

Це найсмертельніша пожежа в місті за останні 30 років. Востаннє аналогічна трагедія співмірного масштабу трапилася у 1990 році, коли внаслідок пожежі у клубі Happy Land у тому ж Бронксі загинули 87 людей.

За матеріалами: The Guardian, CNN

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button