Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Уявлення про холод і тепло в квартирі зазвичай асоціюють із гарячими батареями, новими вікнами та, останнім часом, утепленим фасадом. Але трапляється, що перелічених елементів недостатньо, аби раціонально використовувати енергетичні ресурси. 

Визначити технічний стан будівлі або підприємства й ефективність споживання енергії допомагає спеціальна експертиза, що називається енергетичним аудитом. Сьогодні існує безліч технологій та рішень для економії ресурсів та збереження енергії. Багато з них вимагають фінансових інвестицій. Енергетичний аудит покликаний дати уявлення про те, яких саме заходів потребує обрана будівля і як правильно інвестувати гроші в її енергоефективність. 

Для чого потрібен енергоаудит

Експерти наполягають, що енергоаудит обов’язково слід проводити перед початком впровадження будь-якого проєкту з енергоефективності. Адже тільки в такому разі можна обрати заходи, які справді будуть корисними і дозволять знизити енергоспоживання. Інакше є великий ризик даремно витратити кошти.

«Енергоаудит допомагає поставити “діагноз” і намітити шляхи економії. Результат може здивувати. Наприклад, може виявитися, що всі системи будинку збалансовані і наразі не варто інвестувати в утеплення», – пояснює Вадим Литвин, керівник Асоціації енергоаудиторів. 

Висновок та рекомендації енергоаудитора дозволяють не лише зрозуміти, що потрібно для зменшення енергоспоживання та підвищення рівня комфорту, але й оцінити, скільки це коштуватиме та за який час окупиться. 

«До прикладу: без системи регулювання недешева заміна вікон не даватиме бажаної економії. Натомість, економічно доцільнішими можуть виявитися інші заходи, такі як утеплення труб чи встановлення системи енергорегуляції. Задача енергоаудитора – визначити проблемні місця будівлі і надати рекомендації, що робити далі», – розповідає Вадим Литвин. 

Причини для проведення енергоаудиту можуть бути різні: некомфортна температура, занадто висока платіжка чи бажання впровадити заходи з енергоефективності, залучивши грантові або кредитні кошти. 

Аудитор може допомогти сформувати технічну частину заявки для подачі в Фонд енергоефективності або на міську цільову програму допомоги. Зокрема, наявність енергетичного аудиту є обов’язковою умовою для участі в програмі підтримки термомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».

Якщо організація чи підприємство хоче взяти гроші в кредит, скажімо, на заміну системи керування опаленням, то висновок енергоаудитора є важливим обґрунтуванням необхідності позики та гарантією її окупності.

За даними Мінрегіонбуду, 85% житлового фонду України побудовано до 1990 року. Це впливає не лише на кількість і ціну використовуваних енергетичних ресурсів, але й на об’єм викидів вуглекислого газу та, як наслідок, на екологічну ситуацію в країні та сталість розвитку. 

«В Україні близько 160 тисяч багатоповерхівок. Більше половини з них потребує термінової модернізації. Енергоаудит цих будівель допоможе зрозуміти, які заходи та рішення слід застосувати», – зазначає Артем Павлюк, директор Центру енергоефективності та енергозбереження у місті Луцьку. 

21 жовтня ц.р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про енергетичну ефективність», в якому розробили Національний план дій з енергоефективності, місцеві енергетичні плани та довгострокову Стратегію термомодернізації будівель. Завдяки цьому в Україні запроваджено єдиний підхід до реалізації енергоефективних заходів на різних рівнях. Закон має імплементувати один із пунктів Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.  

Енергетичний аудит та енергетичний сертифікат

Енергетичний сертифікат – це документ, розроблений згідно встановленої форми, який за допомогою розрахунків відображає клас енергоефективності будівлі з відповідними показниками. Розрахунки, що виконуются, та збір даних регламентуються чинним законодавством і націлені на зменшення використання енергоресурсів. Для нових будівель сертифікат обов’язковий, без нього неможливо пройти експертизу та здати об’єкт в експлуатацію. Розробка данного документу повинна відбуватись лише атестованими енергоаудиторами.

На відміну від аудиту, сертифікат лише констатує стан справ, але не надає подальшого списку дій для підвищення енергоефективності. Мешканці можуть замовити аудит з виготовленням енергетичного сертифікату або без нього. Сертифікат є обов’язковою умовою участі ОСББ в програмі державного Фонду енергоефективності.

Як обрати енергоаудитора

Усіх сертифікованих енергоаудиторів можна знайти в спеціальній базі даних на сайті Держенергоефективності або скористатися інтерактивною картою енергоаудиторів, яку розробила команда GIZ Ukraine.

Роблячи вибір, важливо звертати увагу на реалізовані проєкти, а також перевіряти, чи вдалося після завершення аудиту втілити пропоноване технічне рішення і чи отримав замовник обіцяну економію. 

Експерти радять вибирати аудитора саме за досвідом, а не тільки за фінансовими ознаками. Наприклад, ОСББ може запитати рекомендацій у тих об’єднань, які вже мали справу із заходами з енергоефективності. 

«Для ОСББ старого фонду послуга з енергоаудиту обійдеться від 17 до 30 тисяч гривень. Вартість залежить від висоти будівлі, кількості під’їздів та року побудови будинку (це впливає на кількість і тип інженерних систем і витрати, необхідні для їхнього дослідження)», – зауважує Вадим Литвин.

Де навчають енергоаудиторів

Попит на сертифікацію енергоефективності будівель постійно зростає. За підрахунками експертів, наразі Україна має потребу в п’яти-семи тисячах енергоаудиторів. Ринок пропонує значно менше професіоналів. 

У зв’язку з цим у 2017 році Закон України «Про енергоефективність будівель» запровадив навчальні програми і атестацію для енергоаудиторів в закладах вищої освіти. Більше сорока закладів створили курси з енергоаудиту. Для такого навчання потрібна інженерна освіта та не менше трьох років досвіду роботи в енергетиці. Після закінчення курсів викладачі-енергоаудитори можуть проводити аналогічні тренінги на базі інших університетів. Станом на сьогодні тридцять ВНЗ України готують фахівців у цій сфері.

Асоціація енергоаудиторів України та Держенергоефективності розробили також посібник «Як скласти енергетичний сертифікат і не помилитись». Там проаналізували типові помилки, які допускають енергоаудитори, і сформулювали рекомендації, щоб їх уникнути. 

За ініціативи Мінекономіки й Держенергоефективності в Україні запровадили також навчальний курс з енергоаудиту для промислових підприємств. Учасники курсу вивчатимуть основи та особливості проведення енергоаудиту, нормативне забезпечення, а також фінансову оцінку, планування і впровадження проектів з енергоефективності.

На промисловість припадає близько 30% від усього енергоспоживання в Україні, тому цей сектор потребує належної уваги у впровадженні енергоефективності проєктів. Навчальна програма курсу була розроблена та впроваджена Асоціацією Інженерів Енергетиків України. Вона заснована на результатах 65 енергоаудитів, проведених на українських підприємствах, а також кращих міжнародних практиках.  

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button