Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

У 2019 році неподалік станції метро Осокорки відкрився найбільший на лівому березі Києва торговельно-розважальний центр River Mall. Щоб забезпечити комфортне середовище для відпочинку та шопінгу, інвестори подбали про інфраструктуру, пішохідний простір та концепцію набережної. Нова дорожня схема, яку розробляло і проєктувало українське архітектурне бюро Arcité (команда проекту: Андрій Бражнік, Анатолій Трощановський, Маргарита Галюк, Роман Зубачек), створює пріоритет пішохідного руху та громадського транспорту, а будівництво набережної уможливлює водне сполучення з центром міста через Поштову площу.

Засновник бюро Андрій Бражник розповів «Хмарочосу» про концептуальні підходи до реорганізації простору та досвід його проєктування на ноутбуці ConceptD 3 Ezel від Acer. 

Фото – Ірина Бєлих

Реорганізація дорожнього руху

Новий торговельний центр на Дніпровській набережній розташований на перетині різних транспортних вузлів. Після відкриття закладу пішохідна та автомобільна активність вздовж вулиці Дніпровська набережна збільшилася. Щоб мінімізувати можливість заторів і передбачити різні сценарії відвідування центру (на автівці, пішки, наодинці, з дітьми тощо), архітектори вирішили зробити всі ці вузли максимально потужними. 

Фото: Ліза Пирожкова

«Важливо, щоб торговельний центр працював повноцінно, але при цьому його поява не перевантажувала, а за можливості розвантажувала інфраструктуру спального району», – пояснює Андрій Бражник.

Щоб уникнути скупчення автівок біля ТЦ, весь тротуар зробили пішохідним і прибрали вбудовані кишені для авто.

Широке дорожнє полотно (12,5 мм) дозволило перерозподілити наявні три смуги руху на чотири. Такий підхід уже давно використовують у Європі для заспокоєння трафіку – вужча смуга не дає змоги набирати високої швидкості. 

Концепція розвитку території, розроблена бюро Arcité

На ділянці завдовжки два кілометри повністю змінили розмітку, світлофорні об’єкти, облаштували пішохідні переходи. На Дніпровській набережній перед поворотом на вулицю Ахматову передбачається окремі дві смуги для виконання повороту наліво у бік вулиці Ахматової. Це рішення дозволить розвантажити піковий поток ввечері у спальний район. При цьому для тих учасників автомобільного руху, що бажають рухатися у напрямку проспекту Бажана, нічого не змінюється. Проєкт також передбачає заборону паркування в крайній правій смузі. Натомість у доступі відвідувачів підземний паркінг на 1 300  паркомісць.

«Наявні норми, на жаль, ще не дозволили виділяти смугу громадського транспорту через низьку інтервальність його руху. А це могло би значно покращити ситуацію з трафіком. Можливо, таке завдання вдасться реалізувати в майбутньому», – розповідає Андрій Бражник.

У ході реорганізації руху також планують збільшили тротуарну частину з протилежної сторони ТРЦ. Це скоротило час перетину вулиці пішки. «Проєкт передбачає багато деталей, які забезпечують поліпшену  роботу транспортного вузла. З усіх нововведень лише одне безпосередньо потрібне торговельному центру – поворот на внутрішній паркінг із зустрічної лівої смуги», – зазначає архітектор. 

Так само багато дрібниць для різних сценаріїв користування передбачено і в ноутбуці Concept D 3 Ezel, що був навмисне розроблений для творчих людей, не прив’язаних до робочого місця. На такому пристрої зручно показувати колегам проміжний етап роботи, вносити правки і обговорювати ідеї. Саме на ньому бюро Arcité проєктувало концепцію території, прилеглої до ТРЦ River Mall.

«Тут так багато варіантів роботи, що іноді навіть складно вибрати щось одне. Легкий ноутбук-трансформер із 4K дисплеєм діагоналлю 15,6 дюйма можна легко перетворитися на планшет. У ході обговорення з колегами зручно працювати стилусом з технологіями AES та EMR, який можна акуратно сховати на бічній панелі ноутбука де він швидко підзарядиться за 15 секунд до повного рівня. 4096 рівнів чутливості натискання стилуса створюють давно забуте відчуття роботи на папері під час малювання ескіза»

У роботі архітектора і проєктувальника кожна деталь має значення. Чіткість реалізації творчого задуму на Concept D 3 Ezel (CC315-73G) гарантує ідеальний єкран з кольоровою гаммою 100% Adobe RGB, точністю кольорів – Delta E<2, сертифікацією PANTONE та вбудованою функціє коригування кольору.

Пішохідний простір 

River Mall розташований у центрі густо заселеного району, в якому відсутній відкритий сучасний громадський простір. Створення затишної пішохідної зони не лише збільшує його привабливість, але й робить свій внесок в розвиток інфраструктури в цій частині міста.

Бюро LDesign розробило концепцію та створило робочий проєкт набережної River Mall.

«Із самого початку в моїй концецпії передбачався пішохідний міст над дорогою. Разом з замовником ми зуміли переконати міські служби, що це міра яка не виправдає себе в майбутньому, та отримали погодження на зміну цих умов, адже люди все рівно будуть користуватися більш зручними наземними переходами, тому краще інвестувати кошти в поліпшення благоустрою та комфорту перебування пішохода, – згадує Андрій Бражник.

Лінійне озеленення вздовж тротуару створює для пішоходів прохолоду та затінок в теплу пору року, а також задає напрямок руху.

«Поблизу River Mall немає великої площі. Тому органічно виникла ідея створити променад. А мощення різної ширини розрізає цю довгу лінію на шматки, візуально розтягуючи продовгуватий простір. Водночас лінійний фрагмент тротуару гарно контрастує з хвилеподібною архітектурою центру», – пояснює Андрій Бражник. 

Пішохідна зона спускається до відкритої набережної. Алея вздовж води довжиною 400 метрів з’єднує два великих схили і чотири пішохідних доріжки до води та веде до заднього входу в ТРЦ. Так формується прогулянковий маршрут загальною довжиною півтора кілометра. 

За словами архітектора, презентабельність робочого інструмента є важливим елементом у комунікації з замовником. Стильний дизайн ноутбука Concept D 3 Ezel стає частиною образу, а шість режимів трансформації створюють ігровий контекст презентації на робочих зустрічах та під особливо під час особистого спілкування. Невелика вага 1,73 кг дозволяє легко носити пристрій із собою, а стійке до утворення плям керамічне білосніжне покриття не жовтіє і захищає корпус ноутбука від пилу, кави, маркерів тощо.

Набережна з причалом

Відкрита набережна з інклюзивним падусним спуском до води та затишним озелененням – ще один внесок проєкту в благоустрій району. В майбутньому вона забезпечуватиме річковий зв’язок із Поштовою площею. Це суттєво збільшить можливості транспортного вузла і створить ще один альтернативний маршрут на Осокорки. 

«За нашою концепцією тут було можливе подальше водне сполучення з Вишгородом чи Каневом. Для Києва важливий розвиток водного транспорту. Дніпро – це той потенціал столиці, який наразі ще мало використовується», – вважає архітектор. 

Нова система з’єднаних доріжок забезпечує безперервність маршруту і водночас різноманітність вражень на річці  – починаючи від можливості обідати, закінчуючи широким громадським програмуванням подій. Невелика відкрита площа створює умови для паблік арту і поєднує рівень дороги та спуск до набережної. Освітлення формує єдину лінію вздовж набережної. 

У ході створення концепції архітектори особливу увагу приділили темі інклюзивності: всі підходи безпечні, бардюри понижені, а переходи в торгівельний центр безпорогові. Важливо, щоб людина будь-якого віку, фізичної форми чи стану здоров’я могла без зайвих зусиль дістатися до пункту призначення чи просто відпочити біля води.

Створювати всі ці деталі було досить комфортно завдяки балансу потужності і компактності ConceptD 3 Ezel (СС314-73G) від Acer. Процесори Intel® Core™ 11-го покоління дозволяють завантажити всі програми і створювати якісні рендери. Розгін до частоти 4,6 ГГц, 8 ядер і 16 потоків дозволяють швидко створювати, редагувати та передавати всі ескізи. Цей ноутбук підходить для роботи з багатьма задачами одночасно, яка є надзвичайно затребуваною сьогодні. 

Іноді правки треба внести терміново, а м’яка жовта підсвітка дозволяє швидко і комфортно працювати навіть при тьмяному освітленні – в дорозі чи в польових умовах.

«Цей ноутбук може задовольнити потреби найвибагливіших користувачів. Особливо мені подобається те, що не треба підлаштовуватися під екран комп’ютера, натомість екран можна відкоригувати під те положення, в якому сидиш. ConceptD 3 Ezel зручний і провокує експериментувати. Таку річ приємно носити з собою», – розказує архітектор. 

Виклики

Як бачимо, поява торговельного центру суттєво змінила простір довкола. Одним із пріоритетів проєкту було покращення руху автомобільного потоку, без негативного впливу на якість пішохідного пересування.

«Ми одночасно реорганізовуємо правила дорожнього руху, створюємо пішохідну зону та проєктуємо набережну. Це непогана задача як для ТРЦ», – зазначає Андрій Бражник. 

За словами архітектора, наразі проєкт усе ще узгоджується в різних інстанціях, адже в  Україні активно змінюється законодавство та самі ПДР. При цьому регламенту для взаємодії приватних структур і комунальних служб усе ще немає. 

«Змінювати комунальне полотно непросто. Потрібно пройти багато бюрократичних кіл. І часто по кілька разів. Але ми готові до тривалої роботи», – розповідає Андрій Бражник. 

Дізнавайтеся більше деталей про усі пристрої для професіоналів від ConceptD – ноутбуки чи монітори за посиланням.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button