Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ескізи Майстерні музейних проектів Олександра Антонця

Художник Іван Марчук опублікував ескізи майбутнього музею своєї творчості з коментарем «Мріяти можна».

Ескізи розробляла Майстерня музейних проектів Олександра Антонця. До будівлі 1950-х років у стилі сталінського ампіру на вулиці Винниченка пропонують добудувати монументальний об’єм.

Фото з Google Maps

85-річний художник вже багато років мріє про власний музей у Києві. Протягом десяти років діяв музей Марчука в його рідному селі Москалівці Тернопільської області, але влітку минулого року автор забрав звідти свої картини зі скандалом. У міськраді обурилися тим, що невідомі особи зривали картини зі стін і загортали в будівельну плівку. «За словами художника його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці», — також зазначили у міськраді. Сам Марчук заявив, що його роботи зберігалися у незадовільному стані.

У 2005 році президент Віктор Ющенко розпорядився створити музей Марчука й навіть урочисто заклав капсулу на Андріївському узвозі.

Водночас п’ять років потому Київрада передала в оренду ТОВ «Виставковий центр-музей художника Івана Марчука» ділянку вже на Михайлівській площі. У квітні минулого року договір розірвали через несплату орендної плати.

У травні 2021-го міський голова Віталій Кличко заявив, що міська влада знайшла приміщення для облаштування музею «в історичній частині столиці», не уточнюючи, де саме.

У червні 2021 року вже Володимир Зеленський підписав указ про створення музею Марчука. Як варіант президент пропонував розташувати музей у вже згаданій будівлі на вулиці Винниченка, 10. З 1950-х років у ній розміщувався Шевченківський райком Компартії, а в 1992–2012 тут працювало посольство США. Зараз будинок належить Державному управлінню справами.

За указом Зеленського, уряд має передбачити у 2021-2022 роках кошти на реконструкцію будівлі для створення музею.

До речі, під час продажу квитків на святковий концерт на 30-ту річницю Незалежності повідомлялося, що за вторговані гроші будуватимуть музей Марчука.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button