Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Пандемія коронавірусу спричинила сплеск вартості житла та зростання безробіття, внаслідок чого кількість бездомних американців сягнула 600 000 осіб в 2020 році. CNBC розповідає, як у США вирішують цю проблему.

У 2019 році Нью-Йорк витратив рекордні три мільярди доларів на підтримку бездомних. Каліфорнія протягом наступних двох років виділить 4,8 мільярди, що також є рекордною сумою.

Попри зростання витрат, кількість безпритульних у США зросла на 10% порівняно з 2007 роком. З 2015 по 2020 рік число бездомних зросло на 30%. Близько 20% страждають психічними розладами, 16% – зловживають психоактивними речовинами.

До 2016, коли президентом країни став Дональд Трамп, у США почали запроваджувати підхід до розв’язання проблем безпритульних під назвою «спочатку житло» (housing first), коли бездомним людям надається постійне житло без таких передумов, як дотримання тверезості або працевлаштування. Водночас критики такого підходу (в основному, представники консервативних дослідницьких центрів) стверджують, що він не показав реальних результатів, щоб вважати його успішним.

Один з піонерів програми housing first, Інститут житла Pathways дотримується двох принципів: надання постійного житла та відсутність передумов для його отримання. Адже тільки тоді, коли людина відчуває себе у безпеці, вона матиме сили та бажання лікуватись абощо. За даними досліджень, лише до 50% людей залишаються жити в тымчасовых притулках, тоді як в постійному житлі залишаються жити 80% і більше колишніх безпритульних.

Читайте також: У США витрачають мільйони доларів на мобільні застосунки з пошуку бездомних. Замість будівництва житла

Державні програми з забезпечення житлом не надають лише постійне помешкання, а й пропонують соціальний супровід: лікування, психотерапію, працевлаштування та навчання. Соціальні робітники допомагають людям вирішувати їх проблеми, наприклад, відновити документи тощо.

Адміністрація колишнього президента Дональда Трампа надала перевагу програмам з лікування та тверезості бездомних. Хоча це, як стверджують експерти, не дало ефективного результату. Спершу влада пропонувала бездомним лікування, позбавлення залежностей, працевлаштування, а вже потім, можливо, надання житла. Таку політику назвали «житло в четверту чергу».

Натомість адміністрація нинішнього президента Джо Байдена повернулась до збільшення фінансування на першочергове надання житла бездомним. Його план пропонує побудувати житло для 70 тисяч бездомних. У 2021 році Федеральний уряд США виділив 2,7 мільярди на вирішення проблеми з житлом.

Утримання бездомних людей коштує платникам податків чималих грошей – без програми «насамперед житло» потрібно весь час фінансувати витрати на медицину, харчування, тимчасові притулки. Водночас критики вважають, що система безумовного надання житла не заощаджує гроші.

Нагадаємо, що у Фінляндії також вважають, що проблеми соціалізації бездомної людини краще допомагає вирішити надання їй власного житла. Безпосередньо у Гельсінкі заступниця мера Санна Весіканса коментувала, що людей, незалежно від їхніх проблем, перш за все треба захистити від смерті на вулиці.

З 2007 року Фінляндія запровадила національну програму Housing First, яка дозволила скоротити кількість бездомних до 6 600 по всій країні у 2018 році. Зазначимо, що у 1987 році цей показник становив 18 тисяч людей. До програми залучають міську владу, волонтерів та неприбуткові організації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button