Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23578 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Flavio Gasperini / Unsplash

Чоловіки та жінки у медичних масках сприймаються як привабливіші, виявили вчені школи психології Кардіффського університету.

Результати здивували команду науковців, адже дослідження, що проводилися перед пандемією, свідчили про протилежне: маска зменшувала привабливість людини, бо асоціювалася з хворобою.

Та в лютому 2021 року, коли у Великій Британії маски вже стали звичним аксесуаром, вчені попрохали 43 жінок оцінити за десятибальною шкалою зображення чоловічих облич без маски, у текстильній масці, блакитній медичній масці, а також облич, нижню половину яких затулили книжкою з чорною обкладинкою.

Учасниці експерименту назвали найпривабливішими чоловіків передусім у медичній масці. Однотонна текстильна маска також додавала привабливості порівняно з відсутністю маски та книжкою перед обличчям.

Так само опитали й групу чоловіків, яким показували фото жінок у масках і без. Це дослідження ще не опубліковане, однак автори кажуть, що результати подібні.

Співавтор дослідження доктор Майкл Льюїс вважає, що маски стали асоціюватися з піклуванням. Крім того, прикрите маскою обличчя спрямовує всю увагу на очі.

«З точки зору еволюційної психології, хвороби й ознаки захворювання відіграють велику роль у виборі статевого партнера. Раніше будь-які натяки на нездоров’я сильно відштовхували потенційних партнерів. Зараз ми спостерігаємо зсув у нашій психіці», — цитує Льюїса The Guardian.

Відкрите обличчя відносно недавно стало нормою для західної культури. У країнах з населенням, що сповідує іслам, обличчя передусім прикривають жінки, — але часто це роблять і чоловіки; відкрити обличчя перед іншим є знаком довіри. У країнах Південно-Східної Азії маски давно носять із гігієнічних міркувань, а також бажаючи приховати недоліки. А в Європі вуалі, віяла та шалі, що прикривали обличчя, символічно відділяли привілейовані класи.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button