Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook/ATB.Market

Продукти харчування, на які уряд встановив максимальну торговельну надбавку в 10%, можуть зникнути з полиць магазинів. За словами Бориса Маркова, гендиректора корпорації АТБ, це рішення необґрунтоване та не обговорювалося з торговельними мережами.

В АТБ заявили, що планка націнки «не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. А отже, цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення».

За словами Маркова, ця ініціатива не обговорювалася з учасниками ринку, з профільними об’єднаннями та асоціаціями. Крім того, постанова Кабміну потребує додаткових роз’яснень та уточнень, як щодо механіки впровадження, так і щодо порядку ціноутворення.

Директор компанії пояснює, що зростання цін на соціально значущі продукти харчування пов’язане зі зростанням відпускних цін із боку виробників і, на його думку, «дана тенденція тільки посилюватиметься».

Експерти порівнюють рішення уряду з практикою в колишньому Радянському Союзі. На їхню думку, Кабмін мав би використовувати ринкові інструменти, які не впливають негативно на економіку, наприклад використання Держрезерву. Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський переконаний, що регулювання торговельної надбавки не може ефективно стримувати подорожчання, оскільки зростає собівартість товарів.

12 січня 2022 року Кабінет міністрів ввів державне регулювання цін на ряд продуктів. В уряді ввели щоденний моніторинг цін для 30 продовольчих і непродовольчих товарів.

Торгову націнку понад 10% заборонили встановлювати на крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю та масло вершкове жирністю 72,5%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button