Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кава з Нікарагуа відома своєю доступною ціною та гарними смаковими якостями. Її люблять за м’який присмак і вдале поєднання гірчинки та кислинки. Втім, наразі торгівля з цією країною заборонена. Санкції наклав український уряд після визнання урядом Нікарагуа російської окупації Криму та відкриття на анексованій території півострова «почесного консульства» Нікарагуа. Втім, сьогодні українські інтернет-магазини все ще пропонують купити саме ці зерна. «Хмарочос» дізнавався, як таке можливо. 

Залишки завезеного до заборони

Більшість продавців, з якими вдалося зв’язатися, підтвердили, що кава з Нікарагуа дійсно зникає з продажів. Те, що можна купити на ринку сьогодні, – рештки з контейнерів, які завезли ще до санкцій. 

«Продаємо залишки», – пояснили наявність кави з Нікарагуа в інтернет-магазині Absolute Coffee. Магазин спеціалізується на обсмажуванні кави для роздрібного продажу і для кав’ярень. «Кава з Нікарагуа не є якоюсь унікальною. Завжди є чим замінити – Гондурас, Сальвадор, Перу», – вважають в Absolute Coffee. 

Натомість кавова компанія та мережа кав’ярень IDEALIST COFFEE CO має протилежну думку. У компанії люблять каву з Нікарагуа з гарну якість і стверджують, що «будуть за нею сумувати». Після остаточного зникнення з ринку її планують замінювати на сорти інших виробників, зокрема Ефіопії та Кенії, а також Мексики, яка останнім часом суттєво підвищила рівень якості.   

Кава від «приватних підприємців»

У сервісі з обсмажування кави My coffee factory кажуть, що вже розпродали всі залишки кави з Нікарагуа, а в їхнього трейдера вона недоступна для продажу. Втім, у компанії не вбачають у цьому проблеми, оскільки «існує багато інших не менш смачних сортів із регіону Центральної Америки».

Водночас представник інтернет-магазинів Mercato пояснили, що кава з Нікарагуа не зникла зовсім. Її завозять «приватні підприємці», але значно в меншому обсязі. Як саме вона потрапляє в Україну, попри заборону, невідомо. 

Як бачимо, ті, хто нині насолоджується гірко-кислим смаком кави з Нікарагуа або стали щасливими власниками залишків зерен, або купили товар, що всупереч забороні уряду на будь-який транзит ресурсів з Нікарагуа, потрапив в Україну. «Нікарагуа нікуди не зникне. Хіба лише трохи подорожчає в ціні через незручні транспортні махінації», – прокоментували ситуацію в одному київському кафе. 

Поставки кави з Нікарагуа до санкцій займали близько півтора відсотки всього обсягу, тому її зникнення не повинно викликати суттєвих змін на ринку. Найбільше кави в Україну привозять із Бразилії, В’єтнаму, Колумбії, Індонезії та Ефіопії.   

Чому санкції мають сенс

Упродовж останніх двох століть виробництво кави стало найважливішою частиною культури й економіки з Нікарагуа. Саме кава є основним джерелом надходження валюти в країну. У цьому сенсі впроваджені економічні санкції на торгівлю з політично «недружньою» державою є виправданими. 

Особливо актуальним це здається в контексті актуалізації воєнної загрози з Росії. Нещодавно Володимир Путін спілкувався телефоном з лідерами Венесуели, Нікарагуа й Куби. Припускають, що розмова велася про можливість можливість повернення ядерної зброї в Західну півкулю – в межах досяжності американських міст, пишуть у The New York Times. Російський президент вимагає від США вивезти зброю з Європи, інакше він може направити головки на американські міста. Так, це справді нагадує кубинську ракетну кризу часів Холодної війни. І, як виявилось, гіркувато-кисла кава з Нікарагуа може мати ядерний присмак. 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button