Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі фото: Sven Lidström / twitter.com/SmartwingsGroup

Літак Boeing 737 MAX 8 чеської авіакомпанії Smartwings сів на аеродромі в Антарктиді. Це перша посадка такого типу авіалайнера в Антарктиці, повідомляє World Airline News.

Боїнг приземлився на злітно-посадковій смузі біля норвезької дослідницької станції «Троль». Літак доправив на базу учасників експедиції.

Станція «Троль» розташована на Землі королеви Мод, в 235 кілометрах від узбережжя. Її збудували на нунатаку — скелі, що виступає з льодовика, на відміну від інших антарктичних станцій, які базуються на льоду.

Станція «Троль» на Google Maps

Для зручнішого доправлення вантажів і людей поряд облаштували злітно-посадкову смугу завдовжки три кілометри і 60 метрів завширшки.

Смугу облаштовано на льодовику, її поверхня — це крига. Завдяки товщині та міцності льодового покриву смуга цілком витримує великі літаки.

Для кращого зчеплення з поверхнею по всій довжині зроблено дрібні борозни.

Посадка на крижаній смузі вимагає спеціальної підготовки екіпажу, який складається з трьох досвідчених пілотів. Тренування тривали кілька місяців. Зокрема, пілоти пройшли курс виживання в полярних умовах і були екіпіровані рятувальними комплектами, в які входив спеціальний одяг для низьких температур.

У разі складнощів команда не змогла би сісти на найближчому запасному аеродромі, тож погоду уважно моніторили протягом п’яти днів перед рейсом.

Boeing злетів з Осло й дорогою до Антарктиди зробив в дві зупинки в Чаді та Південно-Африканській республіці. На антарктичному аеродромі літак пробув дві години, дозаправився, й рушив у зворотному напрямку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button