Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: Урбанина

Наприкінці 2021 року за підтримки Міністерства культури громадське об’єднання «Урбанина» організувало проєктний семінар, де архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери разом із представникам влади обговорювали візії майбутнього Гостиного двору. Щоб зрозуміти, як кияни бачать подальший розвиток однієї з визначальних архітектурних споруд Контрактової площі, організатори опитали містян. Після цього в Міністерстві створили Робочу групу з напрацювання Концепції подальшого використання Гостиного двору. 

Чи не вперше в державній практиці перед прийняттям рішення про долю пам’ятки відбулися попередні дослідження громадської думки. То що зараз відбувається з Гостиним двором – дізнався «Хмарочос». 

Боротьба за Гостиний двір

Уже майже 10 років Гостиний двір перебуває у непридатному для експлуатації стані. У 2011 році його  виключили з переліку пам’яток. У 2012 році Київрада здала будівлю в оренду ПАТ «Укрреставрації» для реконструкції під торговельний центр. У знак протесту громадськість окупувала споруду. Так з’явилася «Гостина республіка» – популярне місце для переглядів фільмів, лекцій та інших культурних зібрань. У 2013 році після пожежі на даху двору звідти відселили архітектурно-будівельну бібліотеку ім. Заболотного та Інститут реставрації. Незабаром «Беркут» розігнав протестувальників. 

Завдяки публічному розголосу в 2014 році міська рада скасувала рішення про відведення землі під реконструкцію Гостиного двору.  Незабаром Фонд держмайна розірвав договір оренди. Монументальний торговельний комплекс посеред Контрактової площі повернули в перелік пам’яток. Наразі Гостиний двір захищений трьома охоронними статусами: як пам’ятка місцевого і національного значення та як головний і центральний елемент пам’ятки містобудування Контрактова площа. 

Довгий час за можливість отримати його в своє підпорядкування змагалися КМДА і Міністерство культури. Зрештою, будівлю таки передали в управління Міністерства культури та інформаційної політики. 

Аварійний стан і реставрація

Поки держава узгоджувала бюрократичні тонкощі, Гостиний двір почав руйнуватися. Довгий час там не було даху, у перекриття і фундамент потрапила вода. Як наслідок, будівля опинилася в аварійному стані.  

«Під час так званої “реконструкції” 2013 року фундаменти були укріплені, а саму будівлю “затягнули” по кутах. Тож, маємо надію, що її можна буде зберегти і відновити в первісному вигляді за проєктом Валентини Шевченко. Попереднє технічне обстеження відзначило аварійний стан будівлі. Попереду повноцінне технічне обстеження, на основі якого будуть прийматися проєктні рішення з реставрації пам’ятки», – розповідає Ганна Бондар, архітекторка і народна депутатка України, мажоритарниця з округу, в який входить район історичного Подолу. 

Пропозиції за результатами дослідження. Зображення: Урбанина

Як відомо, монументальний торговий комплекс на Контрактовій площі на Подолі у Києві звели 1809-1813 роках за проєктом Луїджі Руска. Наприкінці ХІХ століття його перебудували за проєктом Андрія Меленського. Ще через сто років – знесли під час будівництва синьої гілки метрополітену і відбудували заново за первісним задумом, зробивши двоповерховим. За його реалізацію впродовж 1983-1990 років відповідала архітекторка Валентина Шевченко. Саме цю останню версію Гостиного двору планують відновити. 

Як повідомляють у Міністерстві культури, відновлення Гостиного двору відбудеться державним коштом в рамках програми «Велика реставрація». Поки що замовником виступає балансоутримувач – Національний заповідник «Софія Київська».

Зараз у споруді тривають першочергові протиаварійні роботи, на які держава вже виділила 38 мільйонів гривень. Там прибрали сміття, встановили новий паркан і накрили дах плівкою – щоб унеможливити попадання води на несучі конструкції. Наразі невідомо, скільки  коштуватиме реставрація всієї будівлі. Остаточну суму мають визначити в науково-проєктній документації. Але в будь-якому разі фінансування реставрації відбудеться з Держбюджету, запевнила Ганна Бондар. У подальшому вже оновлений Гостиний двір утримуватиме себе сам за рахунок активностей, що відбуватимуться в ньому, повідомляє Міністерство культури на спеціальній сторінці архітектурного об’єкта.  

Дослідження громадської думки

Здійснене «Урбаниною» дослідження мало на меті не лише вивчити наявний стан Контрактової площі, але й зрозуміти візії містян про оновлення Гостиного двору. Своїми ідеями поділилося приблизно 1900 респондентів. Чи не вперше в новітній історії Києва перед реставрацією важливої архітектурної споруди, запитали думку жителів міста. 

Пропозиції за результатами дослідження. Зображення: Урбанина

Кияни найбільше підтримують ідею мультифункціонального простору з кав’ярнями, магазинами, музеями, бібліотеками тощо. Їм також подобається думка про культурний простір, що може поєднати в собі музей, виставкову залу, театр та інші заклади культури. Водночас жителі столиці майже одноголосно проти створення ТРЦ у Гостинному дворі.   

У ході архітектурного аналізу з’ясувалося, що внаслідок будівельних робіт у 2013 році Гостиний двір кардинально змінили. Так, у межах старого подвір’я з’явився додатковий підвальний поверх, до котрого веде пандус зі сторони Могилянки. Через це рівень внутрішнього двору піднявся до рівня першого поверху. На торцях подвір’я зруйнували оригінальні фасади і додали металеві конструкції для розширення площ другого та третього поверхів. У деяких місцях прибрали оригінальні галереї з цегляними склепіннями, зруйнували двоє з чотирьох цегляних сходів з арками на кутах будівлі. 

«Наше дослідження – ще не готова концепція, а перший погляд на те, яким може бути Гостиний двір, – пояснює керівник проєкту Максим Головко. – Але вже зараз зрозуміло, що подвір’я споруди точно має бути відкритим і загальнодоступним. Це ще один громадський простір, яким повинні користуватися всі кияни». 

Чим займається робоча група

До складу Робочої групи з напрацювання Концепції подальшого використання Гостиного двору увійшли архітектори, пам’яткоохоронці, діячі культури, києвознавці, зокрема керівник дослідження Максим Головко та народна депутатка Ганна Бондар. Беручи за основу дослідження «Урбанини», ці люди повинні виробити концепцію функціонального призначення Гостиного двору. Наразі Робоча група проводить наради, заслуховує запрошених експертів, формує тези майбутнього документу. 

Пропозиції за результатами дослідження. Зображення: Урбанина

«Завдяки дослідженню ми вже точно знаємо, що в Гостиному дворі не повинно бути монофункції. Тут має бути громадський центр із багатьма призначеннями – культурним, освітнім, музейним (або галерейним), торговельним, закладами харчування тощо. Перший поверх будівлі має бути максимально відкритий до площі. В такий спосіб Гостиний двір почне «працювати» на площу, а площа – на будівлю», – пояснює Ганна Бондар. 

Для швидкого відновлення Гостиного двору важлива узгоджена співпраця різних рівнів влади – міського (відповідає за реконструкцію Контрактової площі) та загальнодержавного (відповідає за реставрацію Гостиного двору), наголошує депутатка. 

«За десять років виросло ціле покоління киян, яке ніколи не бачило Гостиний двір відкритим. Але я особисто дуже добре його пам’ятаю. Моя мама працювала в Інституті “УкрНДІпроектреставрація”, який там розташовувався. Також я часто відвідувала архітектурну бібліотеку ім. Заболотного», – зазначає архітекторка. Сподіваємося, незабаром кияни зможуть відновити перервану традицію культурного життя в стінах цієї в монументальної споруди в серці Контрактової площі.  

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button