Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: КМДА

Журналісти заховали в смітті сім трекерів, які визначають місце перебування в реальному часі, щоб перевірити, чи справді компанії вивозять вторсировину на переробку. Про це пишуть «Тексти».

Датчики заховали в баках METRO, «Сільпо», NOVUS, McDonald’s, WOG та комунального підприємства «Київкомунсервіс». Останнє відповідальне за майже за тисячу «дзвіночків», які призначені для збору пластику, паперу та скла.

Трекери заховали у пластикові пляшки, які відповідають усім вимогам з переробки — з маркуванням PET та HDPE.

На запит журналістів METRO та McDonald’s відповіли, що їхнє роздільне сміття забирає «Обухівміськвторресурси». Ця компанія досортовує непотріб і передає на переробку. «Київкомунсервіс» співпрацює з компаніями «Володар Роз» та «Еко-Сток», які сортують сміття. Інші мережі запит проігнорували.

27 грудня «шпигунські» пляшки розкинули в контейнери за адресами: вулиця Саксаганського, 111 та бульвар Лесі Українки, 28 (дзвіночки «Київкомунсервіс»); проспект Миколи Бажана, 8 (NOVUS); проспект Петра Григоренка, 43 (METRO); вулиця Здолбунівська, 3д (WOG); вулиця Івана Мазепи, 1 (McDonald’s); вулиця Омеляновича-Павленка, 4 («Сільпо»).

У пляшці, що потрапила в контейнер McDonald’s, зник сигнал, а трекер на заправці WOG там і залишився, поки не розрядилася батарея. Обидві пляшки із «дзвіночків» КП «Київкомунсервіс» потрапили на сортувальну станцію «Еко-Сток» на вулиці Деревообробній, 8.

Пляшки із датчиками з контейнерів «Сільпо», METRO та NOVUS приїхали до села Підгірці Обухівського району опинились на полігоні твердих побутових відходів №5. Сортуванням і переробкою пластику там не займаються.

Читайте також: Кур’єрам Сільпо, які робитимуть доставку, можна буде здавати вторсировину

У «Сільпо» на це відповіли, що тільки чисте й відсортоване сміття потрапляє на переробку, а не завжди саме таке кидають у контейнери.

У METRO заявили, що реалізовують проєкт роздільного збору сміття та його подальшої переробки у три етапи. Спочатку люди сортують сміття вдома й викидають у контейнери, далі працівники компанії його сортують, а вже потім підрядник забирає сміття на сортувальну станцію. У компанії припустили, що пляшку з трекером могли відсортувати.

Читайте також: McDonald’s почав переробляти на пакети використані паперові стакани

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button