Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сергій Квіт. Фото: facebook.com/naukma

Міністерство освіти та науки не визнаватиме результати виборів президента Києво-Могилянської академії через порушення процедури та оголосить повторний конкурс. Про Укрінформу заявив міністр Сергій Шкарлет.

Це вже п’ята спроба обрати президента Могилянки. За результатами голосування 27 січня Сергій Квіт, який вже очолював академію у 2007-2014 роках, отримав 52,8% голосів, а виконувачка обов’язків президента, деканка факультету економічних наук Олександра Гуменна — 42,9%.

При цьому під час виборів на дільницю увірвалася група невідомих людей в масках та викрала скриньку з бюлетенями. Другу скриньку облили зеленою рідиною. Згодом першу скриньку знайшли на вулиці під парканом.

Однак виборча комісія вирішила, що це не завадить підбити підсумки, адже кількість виданих бюлетенів зійшлася з кількістю бюлетенів, які були в скринях. Міносвіти — іншої думки.

«Була залучена поліція, ми запросили і записи з камер відеоспостереження, де чітко було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Потім дуже дивно, коли хтось знайшов цю скриньку чи на сусідній вулиці, чи на будівельному майданчику», — повідомив Шкарлет.

Він також наголосив, що Гуменна подала до Міносвіти заяву про порушення на виборах.

Олександра Гуменна

Гуменна, зі свого боку, заявила, що відкличе свою заяву, а також відмовиться від продовження свого терміну виконання обов’язків президента, що їй запропонували у Міносвіти.

«Я не вважаю, що вибори були проведені з дотриманням всіх вимог і процедур…Чесність результатів виборів під великим питанням. Я пропонувала опоненту зробити спільну заяву. Можливо, запропонувати переголосування. Однак, задля збереження Могилянки, її безпеки і розблокування шляху для її подальшого руху, маю намір написати лист з відкликанням мої заяви з МОН», — заявила Гуменна.

«Втім, розраховую на прозоре розслідування цієї справи», — додала вона.

Зараз обов’язки президента виконує Денис Азаров, декан правничого факультету.

Наглядова рада НаУКМА засудила інцидент із зіпсованою скринькою, однак запевняє, що волевиявлення відбулося — президентом обрано Сергія Квіта — та закликає Міносвіти без зволікань підписати з ним контракт.

Ексзаступник міністра освіти Єгор Стадний вважає, що міністерство не має повноважень визнавати вибори ректора такими, що не відбулися: «Закон прямо вимагає, — немає іншого варіанту — підписати договір з переможцем виборів».

Перша спроба обрати президента Могилянки пройшла у лютому 2021 року, тоді найбільше голосів набрав попередній ректор Андрій Мелешевич.

Однак, за законом, щоб вибори відбулися, переможець має набрати понад 50% голосів — але не тих, хто проголосував, а від усієї кількості тих, хто має право голосувати. Якщо студенти Могилянки голосували активно, то значна кількість викладацького складу ігнорували вибори.

«Лише декілька вишів на всю країну не спромоглися обрати собі керівника… Це єдиний випадок за всю історію України, коли вибори відбувалися саме так», — зазначає Шкарлет.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button