Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Tara Clark / Unsplash

Від учора, першого лютого, магазини мали встановити мінімальні ціни на тонкі одноразові пластикові пакети — щонайменше дві-три гривні залежно від наявності ручок і бокових складок. Це ті види пакетів, що раніше були безкоштовними.

В одному з київських супермаркетів повідомили телеканалу Київ, що кульочки все ще коштують 10 копійок. Водночас почали продавати «багаторазові торбинки» — пакети з щільного пластику по 3 гривні.

З 15 лютого у цій мережі планують пластикові пакети взагалі прибрати й натомість пропонувати пакети з кукурудзяного крохмалю. Вони коштуватимуть 1,5 гривні. Таким чином магазини дотримаються законодавства й одночасно не відлякуватимуть тих покупців, які не поінформовані про мету здорожчання пакетиків.

В супермаркетах АТБ крохмальні пакети стали продавати ще рік тому, вони коштують 4 гривні. Вони мають сертифікат OK COMPOST HOME.

Однак експерти звертають увагу, що «екопакети» — зовсім не такі екологічні, як запевняють учасники ринку.

Більше ресурсів — те саме звалище

Засновник GreenAge Артем Миргородський пояснює «Хмарочосу»: якщо такі крохмальні пакети опиняться на звалищі, — а це стається з 93% усіх одноразових пакетів, — то шкоди для довкілля буде не менше, ба й більше.

«Для виробництва біорозкладного пакету з вмістом кукурудзяного крохмалю, які зараз активно використовують в торгівельних мережах, потрібно в два рази більше ресурсів. Отже, купуючи такий пакет, ми витрачаємо вдвічі більше коштів, також було застосовано більше води та пестицидів, згенеровано вуглецевого сліду», — зазначає Миргородський.

А на звалищі сміття, де неорганічні речовини (пластик, скло, папір) перемішано з органікою, саме остання й запускає процеси розпаду, що утворюють метан, СО2 та фільтрат.

Коли кукурудзяні пакети справді корисні?

Пакети з крохмалю, зауважує Миргородський, корисні там, де існує висока культура сортування твердих побутових відходів і відповідна інфраструктура. Ключовим є відокремлення органічних відходів. У кукурудзяні пакети зручно складати органіку та компостувати.

Тож експерти GreenAge радять використовувати біорозкладні пакети для сортування та компостування органіки. На закупи ж краще брати багаторазові торбинки, а пластикові пакети сортувати, викидаючи в відповідний контейнер для пластику.

Громадська організація «Україна без сміття» також зазначила в коментарі «Хмарочосу», що біорозкладні пакети є хорошою альтернативою, якщо споживачі компостуватимуть їх вдома.

Однак такі пакети повинні мати маркування OK COMPOST HOME. Якщо ж на пакеті маркування OK COMPOST INDUSTRIAL, то для розкладання необхідні спеціальні умови промислового компостера, яких в Україні немає. Крім того, у складі не має бути домішок пластиків і оксобіодобавки d2w.

Маркування OK COMPOST INDUSTRIAL. Фото: facebook.com/artem.myrhorodskyi

Адже чимало «екопакетів» не вироблені з крохмалю на 100%. Як правило, його вміст складає 25-40%, решта — смоли і полімери.

Читайте також: Британці не купують кульки в магазинах, бо економлять, а не турбуються про планету, — дослідження

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button