Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23514 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Simon Hrozian / Unsplash

Київська область за рік опустилася з восьмого на 16-е місце в екологічному рейтингу областей України, який склав журнал Фокус.

При цьому Київ не включили у рейтинг і аналізували окремо — столиця поза конкуренцією за рівнем забруднення повітря та кількістю відходів.

Київ

За деякими показниками значення на два порядки відрізняються від середньостатистичних. Якщо в середньому по Україні викиди у повітря складають 6 тонн на м2, то в Києві — понад 242 тонни/м2.

Аналіз структури викидів свідчить, що в багатьох областях автомобілі більше забруднюють повітря, ніж підприємства, в Києві — майже в сім разів більше.

Також на один м2 площі столиці припадає понад 52 681 кілограм небезпечних відходів при середньому значенні по країні 881 кілограм. Обсяг забруднених стічних вод — 19 756 кубометрів на м2 при середньому 858 кубометрів.

Звісно, Київ і міста-супутники є найщільніше заселеною територією в Україні, яка генерує 10% відходів країни. Водночас на довкілля впливають хронічні містобудівні проблеми столиці: неякісний транспорт і хаотична забудова.

Еколог Олександр Соколенко зауважує, що стан повітря міг би поліпшитися, якби кияни масово пересіли з автомобілів у громадський транспорт та на велосипеди.

Ще одна проблема Києва, на яку вказує еколог — хаотична і надмірна забудова житловими комплексами без належної інфраструктури. Це призводить до потепління клімату.

«Через підвищення температури в київських лісах зараз біда: відбувається усихання сосни на десятках сотень гектарів. Ця сосна не перестигла, деревам лише декілька десятків років, але вони стоять мертві. А якщо ми втрачаємо лісистість, то якість повітря ще більше погіршується», — повідомляє Соколенко.

Київська область

Екологічна ситуація в області також далека від задовільної не в останню чергу через промислові викиди. Так само актуальна проблема забудови, зокрема на землях природно-заповідного фонду, лісництв.

«Наприклад, у селі Лебедівка Вишгородського району забудовані ліси, зокрема по дамбі на лівому березі Київського водосховища. Там стоять маєтки, відгороджені берегові лінії, пришвартовані яхти. Часто це робиться без жодної документації», — розповідає еколог Олександр Соколенко.

Він звертає увагу й на хаотичне сільське господарство в заплавах річок та на території лісів.

«На північний захід від Києва з’явилося багато самосійних лісів на місці покинутих колгоспних земель. Зараз ці землі перейшли в користування інших осіб і мають статус сільгоспугідь, а ліси знищують. Роблять це просто на майбутнє — порубали сосни, вони лежать і гинуть, щоб держава не претендувала на цю територію», — зазначає еколог.

Найчистіша й найбрудніша області

Перше місце в рейтингу посіла Житомирська область, за рік піднявшись з другого місця. Головною проблемою регіону лишаються викиди сільськогосподарських підприємств та заводів. Водночас рівень забруднення водойм зменшується.

Останнє ж місце посідає, як і торік, Дніпропетровська область. Головні міста-забруднювачі — Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське та Павлоград. При цьому в Кривому Розі утворюються приблизно половина шкідливих атмосферних викидів області, великою мірою «завдячуючи» заводу АрселорМіттал.

Рейтинг Фокусу побудовано на даних Держстату, Держводагентства, Національного інституту раку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button