Cадиба Барбана, Черепанова гора та Поділ. Які історичні місця в Києві під загрозою у січні

Дата публікації: 4.2.2022 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23620 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Володимир Фомічов

Публіцист, автор групи Київський Спадок у Facebook

З початку року у Києві знов актуалізувались теми щодо знесення об’єктів культурної спадщини та забудов екологічних зон. Я зробив невеликий огляд найрезонансніших подій у плані збереження київської спадщини, які відбулися за останній період.

Садиба Барбана

Садиба Барбана знову у центрі уваги. Дев’ятого січня арешт з неї було знято, і тепер забудовник може приступити до будівництва багатоповерхівки. 

Фото: Володимир Фомічов

Садиба Барбана стала відома на всю Україну влітку минулого року, коли доручення на відновлення та збереження будівлі надавала РНБО. КМДА мала надати Садибі Барбана статус нововиявленої пам’ятки архітектури, яку потрібно було консервувати, аби вберегти від подальшої руйнації. 

Але всі ці рішення та обіцянки не були втілені у життя, а на початку січня арешт було знято. І вже 21 січня біля садиби стояв Камаз із будівельним сміттям. 

Через те що будівля не законсервована, вона й далі продовжує руйнуватись: 26 січня мешканці столиці, що захищають Садибу Барбана, провели мітинг біля КМДА із закликами виконати обіцянки, надані ще влітку минулого року.

Черепанова гора

Великого розголосу набула історія з Черепановою Горою. Четвертого січня на ній були остаточно вирубані всі дерева. Гора знаходиться в центрі міста біля стадіону НСК Олімпійський та є чи не єдиною зеленою зоною у центрі Києва. 

Зображення: a24d buro

Тут збираються побудувати 30-поверховий житловий комплекс на 550 квартир, загальна площа якого складатиме 50 тисяч квадратних метрів. Окрім нього, повинна бути ще одна новобудова, яка буде лише трохи менше за висотністю.

Згідно із паспортом будівництва, вивішеному на паркані, тут будуватимуть 22-поверховий готельно-офісний центр. Також відомо, що на це будівництво вже дала дозвіл Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Читайте також: Біля «Олімпійського» вирубали дерева на Черепановій горі. Тут планують 30-поверховий ЖК та бізнес-готель (фото)

Збереження зеленої зони на Черепановій горі важливе ще й тому, бо це стратегічна точка зі збору дощової води в цьому нестабільному міському вузлі. Тут під землею протікає річка Клов, яка не справляється з критичними потоками дощової води. Саме тому провали дорожнього полотна в цьому районі – не поодинокий випадок.

А ще з 2010-х років на Черепановій горі спостерігаються процеси сповзання схилів. Ця територія вважається зсувонебезпечною.

Будувати тут планує компанія «Лота-МНВ», що отримала дозвіл на будівництво житлового комплексу із підземним паркінгом на вулиці Госпітальній у серпні 2019 року.

Поділ

На вулиці Хорива, 18 знаходиться садиба Солтанова. Це комплекс, який складається з комплексу будівель (Хорива, 18, 18А, 18Б), що розташовані на розі вулиць Хорива та Межигірська.

Фото: Дмитро Перов

Комплекс було зведено за проєктом київського архітектора Мартіна Клуга в стилі неоренесансу. Перший будинок побудували в 1860 році, а весь комплекс у 1900 році. 

Занепокоєння викликав зелений паркан, встановлений перед цієї будівлею, який може свідчити про знесення садиби. 

Але у КМДА запевнили, що будівлю готують до реставрації. А пізніше паркан було демонтовано:

«У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА повідомляють про те, що інформація, що розповсюджується в соціальній мережі Facebook, про нібито знесення будівлі на вул. Хорива, 18 не відповідає дійсності. Департамент закликає не поширювати неперевірену і неправдиву інформацію. У будівлі за вказаною адресою проводяться протиаварійні роботи. Згодом розпочнеться реставрація», — пишуть у КМДА.

Однак юрист Дмитро Перов стверджує, що візуалізація не відповідає терміну «реставрація».

«Будинок на рендері, наданому Департаментом охорони культурної спадщини КМДА, відрізняється за елементами фасаду, і є просто схожою будівлею, виконаною з нових матеріалів. Рендер чітко показує мінімум 2 надбудовані поверхи, що є розбудовою пам’ятки та змінює її первісний вигляд», – вважає юрист.

Однак на Подолі відбулись і позитивні події. Суд задовольнив вимогу прокуратури про арешт садиби Дмитрієва на Подолі. Тепер її не можна ні знести, ні продати. 

Садиба Дмитрієва – це комплекс будівель 1830-1910-х років на старому Подолі, під Замковою горою. Зараз будинки перебувають у напівзруйнованому стані. 

Музей Івана Марчука

Також під загрозою перебуває й будівля на вулиці Винниченка, 10. У радянський період історії України там знаходився районний комітет місцевої Компартії, а вже під час незалежності – посольство США в Україні.

Зображення зі сторінки «Іван Марчук Художник»

Хоча дипломати вже давно переїхали до нового приміщення на вулиці Сікорського, будівля досі залишається під охороною, тому потрапити на територію не вдасться. Все навколо оточено забором.

Читайте також: Радянську будівлю в центрі Києва пропонують перебудувати під музей Марчука (ескіз)

Зараз, судячи з рендерів нового проекту, пропонується її знести та побудувати нову. Вона також буде схожа на стиль сталінського ампіру, але більша за розміром, більш монументальна та менш естетична. Крім того, вона загрожує тим, що навколо будуть вирубані всі дерева і вона загороджуватиме сонячне світло мешканцям прилеглих будинків. 

У новій будівлі планують зробити музей художника Івана Марчука. Але ця новина вже викликає обурення місцевих мешканців. 

Ця будівля знаходиться недалеко від садиби Барбана і також належить до ареалу Павлівського сквера. Чому не можна зробити музей Івана Марчука у вже існуючій будівлі – невідомо. 

Короткий висновок

2022 рік вже почався активно. Але, на превеликий жаль, не надто позитивно для київської спадщини. Окрім того, що не виконуються минулорічні обіцянки щодо збереження Садиби Барбана, то й вже й нові історичні місця у Києві перебувають під загрозою знищення.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]