Модерністська будівля на Рейтарській продовжує руйнуватись

Дата публікації: 6.2.2022 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Володимир Шевченко

Заслужений архітектор України, співавтор проєкту будинку поліклініки Літфонду спілки письменників України на вул. Рейтарській

2022 рік почався з депресивних новин. Вже багато років будівля колишньої поліклініки Літфонду за адресою вул. Рейтарська, 15 в Києві перебуває в руках приватного власника. В суспільстві точиться жвава дискусія, хто більш ефективно використовує власність:  держава чи приватний бізнес. В даному випадку можна констатувати, що ніхто. Будівля, яку пропонують внести до переліку пам’яток модернізму в Україні, яка приваблює туристів з України та з-за кордону, публікується в альбомах та каталогах, одночасно руйнується новими власниками та орендарями, незважаючи на пропозиції пристосувати її до нових вимог та тенденцій сучасності (наприклад, створити бутік-готель).

Якби приватні власники пішли цим простим та законним шляхом, з залученням представника авторського колективу оригінального проекту будівлі, тоді готель вже кілька років приносив би їм прибутки та подяку місцевої громади. Але українській бізнес шукає складні напівзаконні чи незаконні схеми, щоб довести всім, що практики цивілізованого світу він не сприймає, вони йому нецікаві.

В нашому випадку власники шестиповерхової  будівлі в центрі міста  доводять її до руйнації. Навіщо? Щоб мати можливість її знести? Щоб не мати відносин з автором будівлі та Департаментом охорони культурної спадщини?  

Перший етап активності навколо цієї споруди почався два роки тому, коли зненацька боти в мережі почали розганяти кампанію про аварійність будівлі, з якої «падають балкони». Не вийшло. З’ясувалося,  що огородження верхніх терас мають металевий каркас і «невідомі» порушники (в будівлі, що цілодобово охороняється) не змогли їх сильно зруйнувати. Другий етап триває вже багато місяців. Ще з минулої зими і до цього часу в будівлі відкриті вікна, сніг залітає всередину, потім тане, зволожуючи несучі цегляні стіни, що веде до їх руйнації під час кожного перепаду температур.

Це вже злочин, який може стати тяжким кримінальним, зважаючи на те, що поряд з цією будівлею розчищено і введено в експлуатацію одноповерховий круглий корпус  де розмістилися фудкорти.  Я думаю, що власники та орендарі  цих фудкортів повинні наполягати, щоб вікна шестиповерхової будівлі були закриті хоча б плівкою від атмосферних опадів, та була встановлена огорожа від падіння уламків на голови відвідувачів. Ще краще написати в відповідні органи державної влади про порушення законодавства. Якщо вони не зроблять ці кроки, то провина за тяжкі наслідки при руйнації конструкцій будівлі, яка стоїть на відстані п’яти метрів від головного входу в фудкорти, буде також і їх провиною. Бо вони вже попереджені.

Пропоную зібрати всіх зацікавлених осіб, в тому числі представників влади, щоб знайти найкраще рішення цієї проблеми. Як співавтор оригінального проекту, я готовий взяти участь в цій роботі.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]