Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мішені та сліди пошкоджень на будинку пожежника Володимира Правика, де хотіли облаштувати музей. Фото: Oleksandr Syrota, facebook.com/lalatarapakina 

Підрозділи Міністерства внутрішніх справ розстріляли і підпалили кілька будинків у закинутому місті Прип’ять у чорнобильській Зоні відчуження під час тактичних навчань четвертого лютого.

Гвардійці, поліцейські та рятувальники відпрацювали дії на випадок боїв у місті, зокрема, штурм будівлі. За цим спостерігали іноземні журналісти.

Екскурсоводка Дарія Горська звертає увагу на те, що силовики стріляли по будівлях з мінометів і влаштували пожежу в будинку побуту «Ювілейний», вибивши у ньому вікна. Наступного дня, п’ятого лютого, вона привезла до Прип’яті італійських журналістів і зафіксувала пошкоджену кулями пошту з мозаїкою на фасаді — у цій будівлі 27 квітня 1986 року прип’ятська журналістка Ніна Мельник начитувала оголошення про евакуацію.

Минулого року Чорнобильська зона увійшла до урядового проєкту «Магніти України», а цьогоріч планують почати відновлення туристичних об’єктів у межах проєкту «Чорнобиль. Збереження», на що виділено 30 мільйонів гривень. У Прип’яті вже почали консервацію вітражів кафе «Прип’ять», автобусної станції.

Квартиру пожежника Володимира Правика збиралися перетворити на музей та облаштувати на будинку оглядовий майданчик — і саме цей будинок обстріляли силовики. На цей проєкт вже витрачено 1,4 мільйона гривень.

Будинок пожежника Володимира Правика, де хотіли облаштувати музей

«Ну не знали вони, що ще минулого року держава виділила мільйони гривень на облаштування історичної музейної локації саме в цьому будинку. Ну немає інтернету, гуглу. Ну не подзвонили, не спитали… Тепер знов треба робити переоцінку стану будівлі, вірогідності реалізації проєкту, знов витрачати державні кошти, намагатися скрити нові руйнування. Наскільки я розумію, це питання лежить вже в площині кримінального кодексу, бо ці дії призвели до втрати бюджетних коштів», — коментує голова Асоціації Чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

Радниця міністра захисту довкілля з питань розвитку Зони відчуження Лала Тарапакіна заявила, що ані Міністерство, ані Державне агентство з управління зоною відчуження не змогли вплинути на рішення МВС провести навчання саме у Прип’яті.

«Зараз Прип’ять стоїть із розстріляними та вибитими вікнами, з наслідками пожежі у будинку побуту “Ювілейний”, що охопив три поверхи… Зараз ми отримуємо десятки листів від провідних міжнародних видань, з плюс-мінус однаковим меседжем: “Ми були шоковані, що по будинках Прип’яті стріляли бойовими кулями, і вважаємо Прип’ять місцем пам’яті”», — написала вона.

Будинок пожежника Володимира Правика, де хотіли облаштувати музей. Фото: Oleksandr Syrota, facebook.com/lalatarapakina

За день до події Агентство випустило пресреліз, в якому запевнило, що «навчання будуть проходити максимально коректно та тактовно». Однак, констатує Тарапакіна, цю обіцянку не було виконано. Вона перепросила в жителів Прип’яті за те, що сталося. Міністерство і Держагентство проводять аудит руйнувань.

Прессекретарка Агентства з управління Чорнобильською зоною Євгенія Кузнєцова повідомила «Фактам», що про заплановані заходи силовиків дізналися за три дні до події, та й то — з публікації на сторінці Нацгвардії.

«З нами не те що не узгоджували ці тактико-спеціальні навчання, нам навіть не довели до відома, — заявила вона. — Перепустки та дозвіл на в’їзд для журналістів, послів, керівників відомств теж оформлювали не через нас. Нацгвардійці та представники МВС це все самі організували, оформили та поїхали. Ми проти проведення таких навчань у Прип’яті», — заявила Кузнєцова.

Четверте лютого, коли МВС провело тактичні навчання, — день міста Прип’ять.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button