Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23576 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: kristergrad.kds

Мешканці київських житлових комплексів «Навігатор» і «Крістер Град» сплачують за електрику за промисловим тарифом — 5,07 гривень за кВт-год. За документами люди живуть на будмайданчику, пише «Фокус».

ЖК «Крістер Град» збудовано та введено в експлуатацію у 2016-2017 роках, а сертифікат про готовність об’єкту видано наприкінці 2017 року. «Навігатор» офіційно добудували та здали в експлуатацію у 2020 та 2021 роках.

Оператор системи розподілу електроенергії — ДТЕК «Київські електромережі» — пояснив, що на час будівництва об’єкту забудовники підписують договір про приєднання будмайданчика до електромереж, щоб задіяти на території необхідну техніку.

«Іноді забудовники житлових багатоповерхівок будують будинки, вводять їх у експлуатацію, заселяють, не виконавши договору про приєднання до електричних мереж і технічні умови до нього. Як наслідок, для ОСР вони продовжують вважатися будівельними майданчиками, а їхнє живлення проводиться як для будівництва. Відповідно, постачальники електроенергії застосовують до цих житлових комплексів комерційний тариф», — пояснюють у ДТЕК.

ДТЕК стверджує, що один з трьох будинків ЖК «Крістер Град» вважається будівельним майданчиком. Новобуди в житловому комплексі «Навігатор» отримують електроенергію як послугу від склотарного заводу.

Для того, щоб зазначені будинки були приєднані до мережі як житлові, забудовник повинен повною мірою виконати договори про приєднання та технічні умови до нього.

Заселення людей у будинки, які не були здані в експлуатацію, адвокат Дмитро Груба назвав порушенням закону про регулювання містобудівної діяльності. З погляду законодавства практика переведення побутових споживачів не є законною. До здачі в експлуатацію для будинку не може бути інших тарифів, оскільки юридично він є будівельним майданчиком.

У тому випадку, якщо забудовник не завершив процес приєднання будинку до електромереж і намагається перекласти на інвесторів частину видатків, мешканцям необхідно звертатися до суду або контролюючих органів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button