Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23566 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Внаслідок децентралізації в Україні, яка почалась у 2014 році, зникли сотні бібліотек. Багато з них переходили до підпорядкування територіальних громад, внаслідок чого їх нерідко об’єднували, а деякі й закривали, пише «Читомо».

Протягом останніх років закривають переважно сільські бібліотеки. В оприлюдненому аналізі діяльності публічних бібліотек України йдеться, що лише за 2019 рік їх кількість зменшилася на 245 одиниць. Виходить, що на тисячу мешканців сіл сьогодні працює одна бібліотека.

Укладачі звіту зробили висновок, що «в роботі публічних бібліотек не відбулося значних змін. Однак, можна сказати, що вони вчаться працювати у нових умовах, викликаних реформою децентралізації». Йдеться про закладені у бюджетах ОТГ кошти на утримання закладів, заробітну плату для бібліотекарів.

У листопаді 2021 року на проблему закриття провінційних бібліотек через соцмережі та ЗМІ звертали увагу видавець Олександр Красовицький, заступниця міністра культури Лариса Петасюк, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Олександра Коваль у своєму блозі для «Української правди» визнала, що якусь частину бібліотек таки доведеться закрити, «але відбуватися це має не стихійно, а планово – на основі рішення, як саме буде забезпечений доступ до бібліотечних послуг мешканцям тих населених пунктів, де бібліотеки не буде».

Президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй вважає, що закриття бібліотек іноді є виправданим, оскільки зменшується кількість населення у селах, і не доцільно утримувати окрему бібліотеку, а можна відкрити, наприклад бібліотечний пункт. Водночас вона звертає увагу, що переважно бібліотеки закривають через брак коштів.

Читайте також: Дитяча бібліотека Шевченка відкриє терасу на даху. Як вона виглядатиме?

За даними Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, в 2019-2020-х роках кількість бібліотек скоротилася на 415 одиниць. Загадом у майже половині областей бібліотек меншало за рік десятками, а збільшилась кількість лише на Черкащині.

За період з 1 січня 2020 року по 15 листопада 2021 року Міністерство культури погодило реорганізацію або ліквідацію 603 бібліотечних закладів, а також надало 463 погодження на виключення бібліотечних закладів з базової мережі закладів культури. Разом з тим у МКІП заявили, що не погодили реорганізацію, ліквідацію та/або виключення з базової мережі 352 бібліотечних закладів, а стосовно 233 закладів запитали додаткову інформацію.

Лідерками за кількістю реорганізованих закладів стали Кіровоградщина і Дніпропетровщина. За ліквідованими – Хмельницька і Харківська області.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button