Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Упродовж останніх кількох місяців міжнародний медіа простір розриваються не лише від повідомлень про можливий масштабний наступ російських військ на Україну, але й від численних репортажів про те, як «Росію зустрінуть добре треновані сили, що зуміють захистити ключові міста». Йдеться про територіальну оборону або, як назвав її The Wall Street Journal, «армію вихідного дня» – важливу складову спротиву нашої держави. 

22 лютого Президент України Володимир Зеленський оголосив мобілізацію резервістів та проведення навчальних зборів. Бійці тероборони – це батальйони добровольців, які в разі потреби охоронятимуть об’єкти критичної інфраструктури і захищатимуть свій район Києва. 

Наразі в Україні діють 25 бригад територіальної оборони, які об’єднують 150 батальйонів. Київська бригада нараховує близько шести тисяч осіб. Втім, останніми днями в зв’язку з загостренням військових дій інтерес містян до резерву зростає. Чатами міських спільнот усе частіше ширяться запитання і поради, як приєднатися до лав ТрО. 

«Хмарочос» розпитав київських резервістів про їхній досвід підготовки, мотивацію та враження від тренувань у теробороні. 

Захистити себе і своє місто

Іван Голод (21 рік), випускник філософського факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, приєднався до територіальної оборони Солом’янського району  півтора роки тому. В цивільному житті Іван працює в громадській організації «Центр політико-правових реформ», яка аналізує й адвокатує українські законопроєкти. А щосуботи на окраїні міста він тренується захищати себе та околиці свого дому.  

«У мене не було безпосередньої цілі вступити в територіальну оборону. Але я хотів навчитися базовим навичкам військової підготовки Знайомий розповів про загони ТрО і запропонував спробувати. Мені сподобалася концепція поєднання цивільного і військового життя. Адже це регулярна фізична підготовка в колі побратимів і посестер. І водночас це не заважає основній професії», – ділиться Іван. 

Пройшовши військово-лікарську комісію та підписавши контракт, резервісти ТрО зазвичай приймають присягу. За станом здоров’я, будучи непридатним до служби в мирний час, Іван Голод присяги не складав. «Але наказ про мобілізацію резервістів стосується мене безпосередньо», – зауважує він. 

Журналістка Ірина Мартинюк (35 років) підписала контракт резервістки Збройних Сил України в серпні 2019 року. «З 2014 року я була волонтеркою – провідувала військових у госпіталі, плела маскувальну сітку тощо. Але коли наприкінці 2018 року росіяни захопили українські катери на Азовському морі, відчула, що повинна робити більше. Я не маю медичної освіти і не є професійною військовою. Тому  почала шукати можливості служити в резерві. Незабаром з паспортом і документами я вже стояла перед військкоматом Деснянського району», – зазначає Ірина.  

Відсутність досвіду – не перешкода

Вступ до територіальної оборони добровільний і безкоштовний. Резервістом може стати будь-який містянин^ що проживає в Україні^ віком від 18 до 57 років. У зв’язку з великою кількістю охочих доєднатися, зараз обговорюють можливість збільшити крайню вікову межу до 70 років. Вимоги до здоров’я кандидатів у резервісти територіальної оборони нижчі, ніж у бойових бригадах. Передусім, має значення бажання вчитися захисту і нормальне самопочуття. 

На тренуваннях зустрічаються люди з різним рівнем підготовки. Багато хто має досвід військової чи строкової служби, воював в АТО або навчався на військовій кафедрі. Проте відсутність знань чи навичок у початківців побратими і посестри сприймають адекватно. У кожного достатньо часу, щоб вправлятися у власному ритмі. А досвідчені колеги радо допомагають. 

«Перед першим тренуванням мені було дуже страшно. Захопило відчуття, що я нічого не вмію. Але розгубленість відступила одразу після початку заняття. Інструктори все докладно розказували. Будь-які запитання і уточнення віталися. Спершу виходило далеко не все. Я особисто розбирала і збирала свій автомат багато разів, аж поки не відчула насолоду від процесу», – згадує Ірина. 

Якщо ви хочете стати резервістом ТрО, доведеться забути про суботній відпочинок, пояснюють Ірина та Іван. Натомість о восьмій чи дев’ятій ранку вас чекатимуть побратими та посестри на закинутій території заводу чи в віддалених від громадської активності київських лісах. Заняття триватиме близько шести годин. Після цього колеги по батальйону часто йдуть разом пити каву чи просто спілкуватися. 

Кожне тренування починається з занять індивідуальним бойовим навиком, що тривають півтори-дві години. Самостійне поводження зі зброєю – базова річ, яку слід освоїти перед груповими вправами, пояснюють резервісти. Перш за все, ти маєш навчитися відповідати за себе, і лише після цього можеш стати надійним членом команди. 

Після самостійних вправ резервісти формують підрозділи або відділення, де гуртом відпрацьовують тактичні навички – патрулювання, охорону об’єктів, засідки тощо. Серед дисциплін є й інженерна підготовка, де розказують про основи протимінної безпеки тощо. 

Справжню зброю доводиться тримати в руках лише в стрілецький день (зазвичай десь раз на місяць). Для звичайних тренувань здебільшого використовують страйкбольну зброю, а також пластмасові і дерев’яні макети. Втім, цього достатньо, щоб зрозуміти основні принципи поведінки зі зброєю. Резервісти, що отримали дозвіл і купили власну зброю, можуть вправлятися з нею.  

Для занять держава видає форму, яка включає не лише взуття, але й навіть шкарпетки і футболки. «На моє велике здивування військові берці виявилися дуже якісними, з мембраною, яка не промокає і вбирає зайву вологу», – зауважує Ірина. Втім, на шоломи, бронежилети та інше дрібне спорядження доведеться вже витратити власні кошти. «Все це варто купувати поступово і завчасно, бо загалом виходить кругленька сума», – вважає Іван. 

Раз на рік резервістів збираються всією бригадою на кількаденне тренування. Часто їх проводять у формі змагань батальйонів. На цей період резервісти беруть вихідні на роботі, а виплату середньої заробітної плати гарантує Міністерство оборони. «Збір – це full time job. Тренування починаються о 6 чи 7 ранку, а завершуються, коли сонце сідає. Впродовж дня годують смачно і ситно. Ніхто не нарікав», – пояснює резервістка Деснянського району. 

За словами учасників, час сексизму в військових силах України минув. Щороку зростає кількість жінок, зокрема в командуванні. «За останній місяць дуже багато жінок виявили бажання доєднатися до ТрО. Здається, що номер нашої гарячої лінії передається як сарафанне радіо, і це хороша тенденція», – зазначає Ірина Мартинюк.

На визначене місце у визначений час

Після оголошення мобілізації резервісти за викликом командира прибувають у свою військову частину, до свого підрозділу. «У нас також є домовленість з’явитися у визначеному місці протягом кількох годин після військового загострення в країні. Це потрібно, якщо, приміром, не буде зв’язку тощо», – зазначає Іван Голод. 

Приймаючи рішення про запис до рядів ТрО, варто, перш за все, поставити собі питання про готовність до мобілізації. Адже в разі початку воєнних дій, думати про це буде пізно, кажуть резервісти. «Звісно, не обов’язково йти в ТрО, щоб захистити країну. Якщо ви знаєтеся на медицині, поруч із дітьми чи просто в своїй професії. Є багато способів захистити країну, і не всі вони – зі зброєю в руках», – зазначає Іван Голод. 

За словами Ірини Мартинюк, після вступу в територіальну оборону, її тривожність суттєво знизилася: «Страху немає. Натомість є чіткі алгоритми дій та відчуття власної готовності. Значно страшніше було в 2014 році, коли війна почалася раптово і важко було швидко зорієнтуватися. Особисто я отримала багато нових умінь. Стрільба, чищення зброї, тактика – з усім цим я раніше не стикалася. А тепер відчуваю себе готовою».  

Як доєднатися до тероборони?

Днями процедура вступу до ТрО суттєво спростилася. Охочим доєднатися до лав резервістів достатньо піти в районний військомат (нині – центр комплектації та соціальної підтримки) з паспортом та податковим номером та однобічно підписати контракт. 

Обидва примірники згодом передадуть на підпис очільнику ТрО. Адресу районного пункту можна знайти тут. Після цього можна розпочати збір документів для військово-лікарської комісії. Нинішні резервісти радять перед проходженням медкомісії наперед подбати про сертифікат від нарколога і психіатра. Їхня наявність може суттєво пришвидшити процедуру. Довідку про несудимість сьогодні можна замовити онлайн на сайті МВС.

Наразі уряд України розглядає можливість запису до лав тероборони через «Дію». 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button