Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Марія Приймаченко за роботою

27 лютого внаслідок бою у селі Іванкові, що в Київській області, російські сили знищили місцевий музей, де зберігалося близько двох десятків унікальних творів Марії Приймаченко. Про втрату повідомляє директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Марія Примаченко, народна художниця «наївного мистецтва», народилася і похована у с. Болотня Іванківського (зараз-Вишгородського) району Київської області. Музей був відкритий 21 лютого 1981 року і розміщений у колишньому панському маєтку, перебудованому за радянських часів. У ньому зберігалося 410 експонатів, серед них близько 20 робіт Марії Приймаченко.

Музей після ремонту 2016-2018 років

Влада Литовченко зазначила, що РФ як член ЮНЕСКО з 1954 року відповідно до Гаазької конвенції зобов’язана вживати всіх можливих заходів для захисту культурних цінностей. Проте з 2014 року Російська Федерація систематично порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції з охорони культурної спадщини, зокрема на півострові Крим. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до ЮНЕСКО з проханням позбавити Росію статусу члена ЮНЕСКО та змінити країну-організатора 45-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини.

«Її дії вже завдали шкоди стародавньому місту Таврійський Херсонес, внесеному до списку Всесвітньої спадщини, а також Бахчисарайському палацу кримських ханів, внесеному до Попереднього списку, та іншим об’єктам культурної спадщини»,- написав Ткаченко в Телеграм-каналі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button