Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скелі Зміїного. Фото: Aleksandr Litvinenko

Прикордонники з острова Зміїний живі й перебувають у полоні, повідомляє ВМС ЗСУ.

«Щодо морських піхотинців та прикордордонників, яких взяли в полон російські окупанти на острові Зміїний. Ми дуже раді дізнатися про те, що наші побратими живі і з ними все добре», — йдеться у повідомленні.

24 лютого російські військові кораблі та авіація обстріляла острів Зміїний, де перебували прикордонники та військові. Фраза з аудіозапису перемовин з російським військовим кораблем («Русский военный корабль, иди на х.й») стала одним із девізів опору. Вважалося, що всі 13 прикордонників загинули, адже зв’язок з ними перервався. Президент заявив, що їм присвоять звання Героя України посмертно.

Як зараз повідомляє ВМС ЗСУ, морпіхи двічі відбили напади російських окупантів, але через закінчилися боєкомплекти.

26 лютого до острова рушило українське цивільне судно «Сапфір» з гуманітарною місією — допомогти постраждалим і забрати тіла. Зокрема, на судні були священики Василь Вирозуб та Олександр Чоков з помічниками.

Але судно захопили росіяни. Захоплення цивільного судна-некомбатанта, що не здійснювало військового завдання, є порушенням правил і звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права.

Наразі немає точних даних, яка кількість захисників Зміїного вижила, скільки серед них поранених. Раніше Державна прикордонна служба повідомляла, що «всі українські захисники острова Зміїний можуть бути живими».

Росіяни повністю розтрощили інфраструктуру острова: маяк, вишки, антени, тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button