Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Tengyart / Unsplash

Через економічні та політичні санкції, які запровадили країни Заходу проти Росії, яка 24 лютого вторглася на територію України, з країни-агресора почали зникати відомі сервіси та бренди. Низка країн ЄС припинили видачу віз російським громадянам, фактично вся Європа та Північна Америка закрили повітряний простір для ровійських літаків, частину російських банків відключили від системи SWIFT.

Mastercard і Visa відключили від системи низку банків, що підпали під санкції. Росіяни не можуть розплачуватися деякими банківськими картками та Google Pay і Apple Pay. Аmerican Еxpress також припинила співпрацю з російськими банками, які потрапили під санкції. У Росії не працює WebMoney.

Apple припинила продаж усіх своїх товарів через «російське вторгнення в Україну». Офіційні магазини Apple Store зачинилися. Доставка з онлайн-магазинів Apple не працює. Власники айфонів не можуть користуватися деякими сервісами.

Американська Dell і шведська Ericsson зупинили продажі в Росії. AMD та Intel зупинили постачання, що вже призвело до дефіциту комп’ютерної техніки та зростання цін на неї. Oracle, найбільший у світі розробник програмного забезпечення, призупинила свою діяльність.

Boeing припиняє надання запчастин, технічне обслуговування та технічну підтримку російських авіакомпаній, серед яких Аерофлот.

Вирішили припинити експорт автомобілів до Росії BMW, Volvo, Audi, Volkswagen, Porsche, Chevrolet, Volkswagen, Skoda, Land Rover. Водночас Volkswagen може закрити свій німецький завод, бо не може отримати запчастини від постачальників в Україні, охопленій війною.

Компанія Bolt видалила зі служби доставки всі продукти, вироблені в Росії, та зупинила роботу в Білорусі. Крім того, 5% з кожного замовлення в Європі перераховуватимуть неурядовим організаціям, які підтримують Україну. Загалом таким чином планують зібрати 5 мільйонів євро і вже один мільйон перерахували. Uber готується продати частку акцій у Yandex Taxi.

Найбільший виробник вантажівок у світі Daimler Truck припииняє співпрацю з КамАЗом.

Найбільші в світі оператори контейнерних суден — Maersk і Mediterranean Shipping — заявили, що тимчасово припиняють обслуговування російських портів. Водночас компанії продовжуватимуть перевозити продукти харчування в Росію та з Росії. FedEx та DHL припинили доставки в РФ.

FIFA і UEFA повінстю виключили російські футбольні команди. Така ситуація відбувається і в інших видах спорту, в російському спорті її харакретизують як апокаліпсис.

Nike, яка має в Росії понад 100 магазинів, зупинила продажі своїх спортивних товарів.

Disney, Warner Bros, Universal, Paramount та Sony Pictures заборонили прокат своєї кінопродукції в Росії. У Disney чітко вказали, що причиною є «неспровоковане вторгнення в Україну та трагедія гуманітарної кризи». Не працює онлайн-кінотеатр Megogo.

Netflix з початку березня мав почати транслювати в РФ державні телеканали за новим законом, але заявив, що відмовляється це робити. Крім того, росіяни скаржаться, що не можуть оплатити підписку на сервіс. Те саме — зі Spotify. Nintendo та Steam також більше не приймають російські картки.

Каннський фестиваль заявив, що не допустить офіційну російську делегацію, а також присутність будь-яких осіб, пов’язаних з російським урядом. Росії відмовили в участі в цьогорічному Євробаченні.

Twitter заблокував можливість реєструвати нові акаунти з Росії, за даними Мінцифри України. Facebook та Instagram блокують пропагандистський контент і акаунти російських ЗМІ.

Google Maps заблокували відображення даних про переміщення сигналів телефонів, які використовуються для карт заторів, на території України. Також Google заблокував можливість купувати рекламу та монетизувати контент для низки російських каналів, таких як RT.

Нафтова компанія Exxon Mobil припинила роботу з проєктом на Сахаліні, що оцінюється у 4 млрд доларів, і не робитиме подальших інвестицій у Росію. Інший нафтовий гігант BP заявив, що відмовиться від 20% акцій у Роснефти. Shell також кидає всі спільні проєкти з Росією, а також вийшла з фінансування Північного потоку-2. Швейцарський оператор Північного потоку-2 — Nord Stream 2 AG — оголосив про банкрутство.

Найбільша норвезька енергокомпанія Equinor усувається від спільних з Росією проєктів, які оцінюються у 1,2 мільярда доларів.

Магазини в усьому світі, від США до Нової Зеландії, прибирають з полиць водку та інші вироблені в Росії алкогольні напої, розміщуючи на їхньому місці українські прапори.

Carlsberg, найбільший у Росії виробник пива, обмежив експорт та імпорт в країну. Однак виробничі ланцюжки заводів «Балтика», якою володіє компанія, локалізовано в Росії, тож тут вплив обмежений.

Через запроваджені Заходом санкції продовжує падіння рубль. 28 лютого BBC повідомляло, що у банківських застосунках валюту пропонують купувати за «астрономічним» курсом: 150 рублів за євро і 140 рублів за долар. Це історично рекордні значення, такого падіння не було ані під час кризи 2008 року, ані після анексії Криму.

Українські економісти, серед яких радник президента Зеленського з питань економіки Олег Устенко, вважає, що це лише початок девальвації рубля. Він прогнозує, що Росія незабаром зіткнеться з гіперінфляцію зразка 1990-х, цінники в магазинах мінятимуть кілька разів на день. «Зовсім скоро» центральний банк буде змушений закрити валютний ринок, і це нагадуватиме 1980-і — курс визначатиме тільки чорний ринок.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button