Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Чорнобильська атомна електростанція повністю знеструмлена внаслідок дій російських окупантів, пише «Укренерго». Через бойові дії наразі неможливо здійснити ремонт та відновити енергоживлення. Місто Славутич теж залишається без електроенергії.

За даними «Енергоатому», без електропостачання залишились уся станція та ядерна об’єкти. На сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявності електроживлення.

Якщо ж охолодження не відбуватиметься, то зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Також без електроенергії не працює вентиляція на об’єкті та система пожежогасіння. Тож персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що системи моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС припинили передачу даних до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

24 лютого після бою російські військові захопили Чорнобильську АЕС. Персонал утримують у заручниках. Україна назвала захоплення росіянами ЧАЕС ядерним тероризмом.

За словами Подоляка, для безпечного управління ЧАЕС стає все більш терміновим і важливим ротувати близько 210 технічних співробітників і охоронців, які працюють там після того, як російські війська взяли станцію під контроль. Персонал знаходиться там упродовж останніх 13 днів і має обмежений доступ до їжі, води та медикаментів.

Щойно голова МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Чорнобильську АЕС підключать до резервних дизель-генераторів, що забезпечить живлення її об’єктів протягом 48 годин. Після цього відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що призведе до витоку радіації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button