Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ГО «Регіональний центр прав людини» разом з Міністерством культури та інформаційної політики збирають інформацію про пошкодження та руйнування об’єктів культурної спадщини через напад росіян на Україну. «Агресія росії супроводжується пересуванням важкої військової техніки, ракетними та авіаударами, артилерійськими обстрілами українських міст та сіл», – пишуть на сайті МКІП. 

Інформацію збирають через форму на спеціальному сайті.

Українські пам’ятки культурної спадщини потерпають від вандалізму загарбників та постійно знаходяться під загрозою. Ситуація зі збереженням української культурної спадщини особливо загострилася від 24 лютого 2022 року, коли регулярні армійські частини російської федерації розпочали війну в Україні.  

Зокрема, внаслідок наступу російських військ було знищено Історико-краєзнавчий музей в с. Іванків на Київщині. Внаслідок ракетно-бомбових ударів, нанесених російськими військами по містах Харків та Чернігів частково зруйнованими та пошкодженими виявилися десятки пам’яток архітектури та історії. Значних руйнувань зазнала архітектурна пам’ятка – будівля  кінотеатру ім. Щорса в центрі м. Чернігова, історична споруда школи по вул. Шевченка у м. Харкові, дерев’яна Покровська церква кінця ХІХ ст. в с. В’язівка на Житомирщині. 

Також наявна інформація щодо локальних пошкоджень внаслідок російських бомбардувань таких архітектурних шедеврів як Успенський собор в Харкові та ансамбль Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові. Зафіксовані неодноразово приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про невибірковість вчинених російськими військами обстрілів, що є безперечними ознаками воєнних злочинів, вчинених Російською Федерацією стосовно українського народу та його культурної спадщини. 

Нагадаємо, що російські війська також розбомбили Музей старожитностей у Чернігові.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button