Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

У звіті Міжнародного валютного фонду йдеться, що в 2022 році економіку України чекає падіння на 10%, прискорення інфляції до 20%, а бюджетний дефіцит розшириться до 6,7% ВВП. Водночас падіння ВВП України на 10% цього року відповідає базовому сценарію МВФ, який передбачає швидке завершення воєнних дій. Про це пише Forbes.

Ключові внутрішні фактори рецесії (фаза економічного циклу під час якої відбувається загальне зниження економічної активності) – різке скорочення споживчого попиту в умовах воєнних дій та невизначеності, перебої з поставками, руйнування інфраструктури та стискання обсягів імпорту. Зовнішні – високі світові ціни на енергоносії та коронавірус. Падіння українського виробництва становитиме щонайменше 10% – при швидкому завершенні військових дій та значній донорській підтримці. Від падіння на 10% цього року Україна зможе відновитися не раніше 2025-го.

Інфляція в такому сценарії прискориться до 19,1%, 2023-го темпи росту цін залишаться високими — 9,8%. До цілі у 5%, на яку з 2015-го орієнтується НБУ, інфляцію, за оцінкою МВФ, вдасться призвести до 2026 року. Державний та гарантований державою борг України, прогнозують у Фонді, зросте з 50,2% до 60,3% ВВП.

Утримати ситуацію допоможуть введені українською владою заходи щодо стиснення імпорту та обмеження на виведення капіталу, далі – зовнішня бюджетна підтримка. Довоєнні валові потреби у фінансуванні бюджету становили 19,5 млрд доларів. З урахуванням розширення дефіциту та отримання від зовнішніх партнерів 4,5 млрд фінансової підтримки залишається покрити близько 7,4 млрд, або 4% ВВП. Потреби у зовнішньому фінансуванні – близько 4,8 млрд доларів. Вони будуть покриті коштом від Фонду, Світового банку, Євросоюзу, інших донорів.

За оцінками ООН, до 90% українців можуть зіткнутися з бідністю та крайньою економічною вразливістю, якщо війна затягнеться на рік. За словами адміністратора ПРООН Ахіма Штайнера, «якщо конфлікт буде затяжним, якщо він продовжуватиметься, ми побачимо дуже значне зростання рівня бідності».

Межа бідності зазвичай визначається як купівельна спроможність від 5,5 до 13 доларів на особу на день, додав він. До війни приблизно 2% українців жили нижче позначки 5,5 доларів на день.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button