Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash

Архітектурна палата Національної спілки архітекторів України створила координаційний штаб, що працює над відновленням міст та громад. Архітектори склали та підписали маніфест.

«Ворог підступно нищить наші будинки, школи, лікарні, культурну спадщину, цивільну інфраструктуру — все на своєму шляху. Але ми точно все відбудуємо! Нова архітектура України буде сучасною, європейською, заснованою на тяглості наших традицій. Без типових російсько-радянських наративів і форм», – йдеться в заяві.

У НСАУ зазначають, що нова українська архітектура матиме нові сенси на основі принципів: взаємодії, спільнотворення, підтримки та оборони. Зокрема, українська архітектура має нести нові сенси всьому світу: повагу до людини, важливість спільних просторів, енергонезалежність, доступність, безпеку, силу громад. Водночас символи радянського колоніального минулого повинні зникнути з українських міст.

Архітекторам, інженерам, проєктувальникам, виробникам та постачальникам будівельних матеріалів, які готові до співпраці, пропонують заповнити форму. Представникам органів місцевого самоврядування, містянам, тим, кому потрібна архітектурна допомога, – іншу форму.

Маніфест склали та підписали: Архітектурна Палата Національної спілки архітекторів України, НСАУ, ГО Ukrainian BIM Community. Архітектурні бюро та архітектори: АІММ-ГРУП (Київ), KYB Architects (Київ), ARS LONGA Studio (Київ), архітектурна група К-5 (Київ), архітектурно-проєктна група Анни Кирій (Київ), ТАМ Ю. Бородкін (Київ), К У Б (Київ), архітектурне бюро Проценко (Київська область), АКФ МОДУЛОР (Запоріжжя), АРХІМІСТО-БУД (Полтава), UR.BA Project (Дніпро), архітектурне бюро АРФІД (Черкаси), ШЕРЕМЕТА АРХІТЕКТ ГРУП (Львів), ДА ВІНЧІ ГРУПП (Київ), FPA-architect (Дніпро) та інші.

У відеозверненні 10 березня президент Володимир Зеленський заявив, що після війни Україна відбудує усі знищені російськими військами міста і села за найкращими архітектурними проєктами. За його словами, для кожного міста, яке постраждало, буде створена спеціальна державна програма відбудови. Уряду вже почав розробку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button