Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Супутникові знімки Чернігова. Фото: Maxar

Через пошкодження об’єктів критичної інфраструктури та активні бойові дії в Чернігові відсутнє електро-, тепло- та водопостачання, газопостачання здійснюється частково. Про це повідомляє ДСНС в Чернігівській області. З міста виїхала половина жителів, місто переживає гуманітарну катастрофу.

За словами очільника Черганівської ОВА В’ячеслава Чауса, у місті працюють аварійні комунальні служби для відновлення комунікацій та волонтери.

«Спілкувалися з волонтерами і міською владою, аби щонайшвидше налагодити постачання води та їжі у ті двори, куди ще, на жаль, не доїжджають або дуже рідко доїжджають. Такі місця є, тому що люди у підвалах розміщувалися хаотично і десь якісь об’єкти залишилися поза увагою. Все зрозуміло для волонтерів і тих, хто займається допомогою. Я впевнений, що найближчим часом ця ситуація врегулюється. У нас війна і просто не буде. У будь-якому випадку ми маємо це витримати. І для того, щоб перемогти, кожен має робити свою справу», — заявив він.

Фото: Володимир Олексієнко

Омбудсменка Людмила Денисова заявила, що «Чернігів на межі можливостей для виживання». Околиці міста розбомблені повністю, передмістя — на 60%. Окрім цього, з Чернігова виїхала половина населення, а з тих, хто лишився, близько 130 тисяч, — багато хворих та немічних.

«У Чернігові відсутня електроенергія, від цього немає і води. Снігу майже не залишилося, воду немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає (точніше неможливо забезпечити логістику постачання через постійні обстріли). Наразі воду накачують за допомогою генераторів. Потім її адресно постачають у різні мікрорайони міста. Працівники водоканалу героїчно працюють під обстрілами, доставляють воду в мікрорайони міста та на об’єкти критичної інфраструктури, це лікарні, ТЕЦ та інше. Аби збільшити поставку води, місту потрібні додаткові баки», — розповіла омбудсменка.

У КП «Чернігівводоканал» пояснюють, що через бомбардування Чернігова пошкоджень зазнали майже всі водопровідні насосні станції міста. Зокрема, зміна однієї з найбільших насосних станцій на околиці міста тиждень тому нарахувала 64 «прильоти» російських снарядів. Ними повністю накрили об’єкт інфраструктури.

Фото: «Чернігівводоканал»

В усьому місті немає світла, газопостачання працює вибірково. За словами Денисової, «більшість чернігівців, які залишилися, пристосувалися готувати їжу на багаттях у своїх дворах, під постійними обстрілами».

Крім того, через критичне руйнування інфраструктури для ремонту електро-, тепло мереж місту необхідні запасні частини, інструменти, комплекти для експлуатації та ремонту обладнання.

За словами мера Владислава Атрошенка, у Чернігові практично немає електроенергії, немає можливості зберігати продукти. І люди змушені більше їжі готувати у надзвичайних умовах  просто на вулиці розпалюють вогнища. У місті також є питання антисанітарії.

Фото: Людмила Денисова

Наразі великий гуманітарний коридор на Чернігівщину – небезпечний, заявила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Переговори з окупантами тривають щодо відкриття гуманітарного коридору. Але на сьогодні було прийнято рішення, військові його підтримують, що він буде занадто небезпечний. Ми вирішуємо питання самотужки, як ви розумієте. Вирішуємо його в дещо інший спосіб. Але відкрити гуманітарний коридор… Дорога замінована, вона чітко прострілюється ворогом, і ви знаєте цинізм окупантів», — пояснила чиновниця.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button