Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Волонтери «Мапи реновації» розробили план захисту вітражів верхньої станції Київського фунікулера. Робота ведеться спільно із Департаментом охорони культурної спадщини та КП «Київпастранс».

Фунікулерівські вітражі — цінний об’єкт монументального мистецтва, частина пам’ятки місцевого значення та культурної спадщини українців. Автор вітражів верхньої станції — видатний український художник-монументаліст Іван-Валентин Задорожний. Він створив їх у 1984 році.

Вітражі дуже вразливі до ударної хвилі та летючих уламків, зазначають в організації. Планується спочатку захистити монументальні твори верхньої станції, а потім і нижньої, автор яких художник Микола Шкарапута.

Яким буде захист?

Це 12 дерев’яних щитів товщиною п’ять сантиметрів, які додатково загорнуть вогнестійким брезентом та встановлять із зовнішньої сторони стіни фунікулера, навпроти кожного вітража. До складу команди, яка провела обстеження та розробила конструкцію входять: архітектори, реставратор та конструктор. Монтувати щити будуть професійні висотники-альпіністи. Крім того, до процесу залучено спільноту волонтерів організацій «Солом’янські котики» та «Мапа реновації».

Волонтери запустили збір коштів на витратні матеріали: дошки, саморізи, розпірні анкери, вогнетривкий брезент. Вони також готові прийняти частину матеріалів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button