Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23500 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Джон. Фото: Михайло Пінчук

Приватний зоопарк ХІІ Місяців, розташований біля села Димер на північ від Києва, опинився в оточенні російських військ. Тому їжа та пальне для обігріву вольєрів потрапляють лише «крихітним струмком», як повідомляє директор зоопарку Михайло Пінчук. У зоопарку зараз — приблизно 350 тварин.

З початку російського вторгнення українські зоопарки загалом борються за виживання. Благодійники дають гроші — зокрема, Європейська асоціація зоопарків зібрала майже 600 тисяч євро і частину вже перерахувала українським звіринцям. Однак гуманітарна допомога не доходить до населених пунктів в окупації. Найбільша проблема для ХІІ Місяців — це обігріти тварин і доправити корми крізь вороже оточення. Зараз головне прохання — допомогти домовитися з окупантами про зелений коридор.

Зоопарк прощається з Жухою. Фото: Михайло Пінчук

Електрика у Димерській громаді зникла у перші ж дні війни. Без електрики в зоопарку не працюють помпи для викачування води зі свердловин, а опалення стало залежати від наявності пального в генераторах. Доправити дизель здаля неможливо. Працівники зоопарку просять повідомляти про хоч-яку каністру пального, яку можна буде забрати з найближчих селищ, таких як Демидів чи Литвинівка.

Тварини почали помирати від холоду та недоїдання. «Вчора на наших очах від слабкості й холоду заснула ця красуня-тамаринка. Незабаром цією дорогою вирушить весь зоопарк», — пише Пінчук.

Багато тварин гинуть від паніки, лякаючись вибухів і гуркоту. Ті, кого евакуювали, досі не можуть прийти до тями. Директор повідомляє, що вдалося вивезти всіх орангутанів, але то була «майже військова операція», що супроводжувалася великим ризиком. З рештою тварин так не вийде. Серед них — жирафи, носороги, бегемоти.

Фото: Михайло Пінчук

По кілька мішків корму вдається доправляти «руками» через Червоний хрест, але не більш як 1/20 того обсягу, який потребують тварини.

Пінчук вважає, що необхідно організувати групу відповідальних осіб, які «матимуть повноваження розмовляти з чортами з того боку».

«Нам важливо, щоб дозволили завезти в зоопарк корми та дизель. Сюди щодня надбудовують поміст і пішки переходять тим мостом. По ньому так само можна на тачках перевезти корм. Хоча б дві години на день — ми зможемо доставити корм і допомогу тваринам», — цитує директора УП.

Нагадаємо, також у критичній ситуації опинився Фельдман-екопарк на північній околиці Харкова — тварини гинуть від обстрілів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button