Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ілюстративне фото: unsplash

З початку війни, станом на 18 березня, 6,5 мільйонів людей перемістилися в межах країни. Близько чотирьох мільйонів із них перебувають у західних областях, де почали підвищувати ціни на оренду житла. Доступ до житла залишається серед найбільш нагальних проблем, які сьогодні намагаються вирішити державні та місцеві органи влади, а також волонтери та волонтерки в усіх регіонах країни, пише Cedos.

Сьомого березня мер Львова Андрій Садовий заявив, що місто перебуває на межі своїх можливостей щодо прийняття переселенців. У західних областях почали розгортати додаткові місця для розміщення. Так, на Волині розгорнуть додаткові 13 тисяч місць, ще 15 тисяч місць — на Закарпатті, в Івано-Франківську відремонтують гуртожитки. Голова Львівської ОВА Максим Козицький 17 березня заявив, що резерв ліжкомісць в області дозволяє прийняти ще 17 тисяч переселенців, і звернувся до керівників підприємств із проханням допомогти в облаштуванні додаткових місць. В області запускають механізми фінансування ремонтних робіт на придатних для поселення людей об’єктах із залученням бюджетних і донорських коштів.

Оренда житла

Однією з проблем є підвищення цін на оренду житла. У Львові ціни на оренду житла збільшилися на 72%, в Ужгороді — на 46%, в Івано-Франківську, Хмельницькому та Луцьку — на 10-15%, у Чернівцях — на 80%. Це може бути перешкодою не лише для людей, які були змушені переїхати, а й для тих, хто не змінював місця проживання й орендує житло. Підвищення цін на житло масово засудили органи місцевої влади та закликали цього не робити. Наприклад, у Львові та на Закарпатті органи влади створили гарячі лінії, на які пропонують повідомляти про такі випадки.

Аналітичний центр звернув увагу на способи протидії зростанню цін на оренду житла. Одним із варіантів може бути державне регулювання цін на оренду житла.

Андрій Садовий запропонував використовувати помешкання фізичних і юридичних осіб, які завищують ціни на житло, для розквартирування військових або розміщення переселен_ок безкоштовно. Схожу заяву зробив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. Станом на 22 березня повідомлень про вилучення нерухомості не було зафіксовано.

Наприкінці лютого в соціальних мережах з’явилися щонайменше кілька повідомлень про спроби незаконного виселення орендар_ок з житла. Втім, згідно зі статтею 47 Конституції України, такі виселення є незаконним. Додатковим рішенням цієї проблеми може стати введення мораторію на виселення з орендованого житла на всій території України на період воєнного стану. Такі заборони є дієвими механізмами регулювання житлової політики.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button