Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок Рад у Харкові. Фото: Павло Дорогой

У Харкові, який зазнав руйнувань через російських окупантів, вже почали напрацьовувати план відновлення після війни. Про це розповів мер міста Ігор Терехов виданню LB. За його словами, місцева влада вже зібрала пул архітекторів, зокрема з США та інших країн. Вони вже працюють.

«Я звернувся до наших, на мій погляд, найкращих архітекторів, бо ми вже розуміємо, що багато чого потрібно відновлювати. Розуміємо, у яких мікрорайонах, які будинки мають бути. Я не хочу, щоби у нас з’явилися “коробки”. Це буде абсолютно нова філософія будівництва, починаючи від енергозбереження, котельних на дахах, свердловин, які мають бути в кожному мікрорайоні, і закінчуючи глибокими підземними паркінгами, які будуть бомбосховищами», – розповів Терехов.

Також дитячі садочки та школи, які зруйнували окупанти, відбудують, і «ці заклади теж будуть іншими». Щодо адміністративних будівель, особливо центральної частини міста, мер Харкова хоче модернізувати її, водночас зберігши бекетівський стиль.

За його словами, архітектурний ансамбль має бути «новим, модерновим, але водночас зберігати родзинку міста Харкова, Бекетівську родзинку».

Президент Володимир Зеленський раніше вже пообіцяв відбудувати Харків, який став Містом-героєм під час війни з РФ. Передбачається, що для кожного міста, яке постраждало, буде створена спеціальна державна програма для відбудови.

Читайте також: Українські архітектори об’єдналися для відбудови міст після війни

У Харкові російська армія знищила Державну наукову бібліотеку імені Короленка, Національний театр опери та балету, художній музей, Будинок рад, фасади, покрівлю й інтер’єри Будинку Наркомпраці, Палац праці та міську раду на майдані Конституції, Свято-Успенський собор XVIII—XIX сторіччя та інші будівлі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button