Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото з фейсбук-сторінки МОЗ України

Буча, де після відходу російських окупантів на вулицях, у підвалах та в братських могилах виявили сотні тіл, стали головною темою обговорення у світі. У Вікіпедії з’явився розділ різними мовами «Бучанська різанина» (Резня в Буче/Bucha massacre/Massaker von Butscha/Σφαγή στη Μπούτσα), під таким же тегом ширяться новини в інтернеті.

Офіс генпрокурора напередодні заявляв, що з передмістя Києві вивезли 410 тіл цивільних, їх оглядають криміналісти. Працівники ритуальної служби повідомляють про те, що поховали 330-340 вбитих з Бучі, але тіла продовжують надходити. Людей знаходять із зав’язаними руками, застреленими в голову зі стрілецької зброї. Це значить, що цивільні масово гинули не від обстрілів — їх страчували. Є повідомлення про катування та згвалтування.

Міністерство оборони України назвало Бучанську різанину «новою Сребреницею» — йдеться про вбивство тисяч мирних боснійських мусульман під час Боснійської війни у 1995 році, найбільше масове вбивство в Європі після Другої світової війни, визнане геноцидом.

Реакція світової преси

Бучанська різанина — другий день на шпальтах як друкованих, так і онлайн-видань. Значну частину площі першої сторінки британської Daily Mirror займає слово «геноцид».

Слово «геноцид» з’являється й на шпальті американської The Washington Post у вигляді цитати Зеленського.

Шпальта американської The Wall Street Journal з фотографією братської могили в Бучі.

«Жах у Бучі: Росію звинувачують у катуванні та винищенні цивільних», — заголовок британської The Guardian. Головні матеріали на сайті видання також присвячено Бучі та війні загалом. Зокрема, вже вкотре газета наголошує на тому, що Росія використовує в Україні свої «методички», відпрацьовані, зокрема, в Чечні. Раніше ми переказували статтю, де порівнюється вторгнення в Україну з діями російської армії в Сирії.

Головною публікацією на сайті Reuters сьогодні є фото знайденої на вулицях Бучі людини з зав’язаними за спиною руками.

Головні матеріали німецької Bild також присвячено Бучанській різанині та війні.

На сайті італійської La Stampa — фото масового поховання в Бучі.

Сайт The New York Times відкривають матеріали про масові вбивства в Бучі та вимоги посилити санкції проти Росії.

Заголовок на шпальті французької Le Monde: «Страчені цивільні, зруйновані будинки… Кадри бійні та спустошення в передмісті Києва».

Головні матеріали на сайті Al Jazeera сьогодні: «Світ обурений у відповідь на військові злочини в українській Бучі», «”Нестерпно”: світ реагує на вбивства цивільних у Бучі».

Metro (британський таблоїд, що розповсюджується безкоштовно), цитує голову українського МЗС Дмитра Кулебу: «Гірше за ІДІЛ».

Британська національна газета i вийшла з заголовком «Різанина невинних». На фото — знищена російська техніка на вулицях Бучі.

Шотландське видання The Scotsman: «Відступаючи від Києва, росіяни залишають по собі сліди військових злочинів».

Британська The Times пише про те, що цивільних розстрілювали на вулицях Бучі.

Розважальне британське видання Daily Mail називає трагедію в Бучі «путінською плямою на людстві» й називає це відлунням жахіть Другої світової війни.

    

Щодо російських ЗМІ, то вони повторюють заяви російського міністерства оборони, яке назвало фото й відео з Бучі зрежисованими, зокрема, намагаючись переконати, що на одному з відео тіло нібито рухає рукою (хоча при перегляді відео нічого подібного не видно).

Реакція політиків

«Шокований вражаючими світлинами звірств, скоєних російською армією у звільненій зараз Київській області. Бучанська різанина. Євросоюз допомагає Україні та незалежним організаціям у зборі доказів для міжнародних судів. Очікуються подальші санкції та допомога. Слава Україні!» — заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

«Такої жорстокості щодо цивільного населення ми не бачили у Європі десятиліттями. І це жахливо та абсолютно неприйнятно, що мирні жителі стають мішенню та їх вбивають», — зазначає генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Вражені повідомленнями про невимовні жахи в районах, з яких відійшла Росія. Винних у військових злочинах буде притягнуто до відповідальності», — обіцяє голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

«Найважливіше — не мовчати. Це коїться кожний день російської агресії в Україні», — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Фото, які надходять із Бучі, звільненого міста під Києвом, — нестерпні. Сотні підло вбитих цивільних лежать на вулицях… Російська влада мусить відповісти за ці злочини», — заявив президент Франції Емманюель Макрон.

«Я вимагаю, щоб міжнародні організації отримали доступ до цих територій, щоб самостійно документувати звірства. Ми повинні невпинно розслідувати злочини російських військових і притягувати винних до відповідальності», — наголошує канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Міністерка оборони Німеччини Крістіан Ламбрехт заявила, що після Бучі ЄС має розглянути можливість заборони на імпорт газу з Росії. Заступниця голови Вільної демократичної партії Німеччини Нікола Бер запропонувала створити для покарання винних трибунал, подібний до того, що існував в Югославії.

«Злочинці мають називатися злочинцями, постати перед судом і бути засуджені. Фотографії з Бучі спростовують думку про те, що ми повинні шукати компроміс за будь-яку ціну. Насправді захисникам України потрібні три речі: зброя, зброя та ще раз зброя», — пише президент Польщі Анджей Дуда.

«Кадри убитих цивільних з місць, які звільнила українська армія, жахають. Російська армія чинить військові. злочини в Україні. Світ ніколи не має пробачити Володимиру Путіну за розв’язання безпідставної війни, в якій вбивають невинних людей», — заявив прем’єр Чехії Петр Фіала.

Президентка Молдови Майя Санду засудила звірства в Бучі. Сьогодні в Молдові — день жалоби на знак пам’яті про мирне населення України.

«Я глибоко вражений тим, що в передмістях Києва скоюються жахливі злодіяння проти мирних жителів. Вбивство безневинних цивільних осіб порушує міжнародне гуманітарне право. Це абсолютно неприпустимо, і Японія засуджує це найрішучішим чином. Росія має бути притягнута до суворої відповідальності за ці дії», — пише прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

«Ми знали, що плани Путіна щодо вторгнення передбачають масові страти, які чинитимуть російські військові та розвідка. Повідомлення звільнених територій про вбивства з ознаками страт, — жахають, кров стигне в жилах», — заявив голова британської розвідки Мі-6 Річард Мур.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button