Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із відео автопробігу

Проросійський автопробіг, який відбувся в Берліні в неділю третього квітня, викликав загальне обурення, різкі коментарі політиків і дипломатів, а організатори тепер мають значні проблеми з бізнесом.

Центром німецької столиці проїхали близько 400 автомобілів з російськими прапорами, на деяких був радянський прапор і символ Z, уже заборонений в окремих землях Німеччини. Були й жовтно-чорно-білі прапори імперії, які зазвичай використовують російські нацисти. Учасники співали патріотичних російських пісень. Запевняли, що мета акції — не підтримати війну, а висловитися проти «дискримінації» росіян і «пропаганди» у школах. Захід ретельно охороняла берлінська поліція.

Відомо, що один з організаторів — власник берлінського автосервісу Westa. The Guardian пише, що він наліпив на свою автівку зірку Давида з підписом «Ми наступні?» (деякі росіяни порівнюють негативне ставлення до себе після початку вторгнення в Україну з Голокостом євреїв). Але поліція змусила його прибрати символ.

Автопробіг пройшов у день, коли з’являлися перші фото і відео убитих на вулицях Бучі й усі шпальти світових ЗМІ були присвячені трагедії. Обурені люди, почали писати негативні відгуки на автосервіс Westa у гуглі та прикріпляти фотографії зруйнованих українських міст. Зараз рейтинг бізнесу впав до 1,1.

Так виглядає зараз сторінка автосервісу в Google

Місцеві журналісти зв’язалися з власником автосервісу. Він живе у Берліні з 2001 року та на питання звідки приїхав, каже, що «родом з Радянського Союзу». Він дав коментар Berliner Zeitung анонімно. Газета зауважує, що він не зміг навести конкретних прикладів «дискримінації росіян». Медіа OstWest записало з ним репортаж.

Чоловік на ім’я Ігор скаржиться, що він та його родина тепер отримують погрози по телефону. Вмикає один з записів, що йому надійшли, — лунає гімн України. «А це що?» — перепитує колега Ігоря, співорганізатор акції. У ЗМІ згадується Крістіан Фраєр як один зі співорганізаторів.

Організатори акції

Ігор запевняє, що не знав про те, що сталося в Бучі, та стверджує, що якби знав, то скасував би автопробіг.

Сенат Берліна з занепокоєнням очікує на святкування Дня перемоги у Другій світовій війні 9-10 травня. Побоюються, що російські націоналісти можуть використати цей день для провокацій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button