Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23389 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пошкоджений пам’ятник Шевченку в Бородянці. Фото з каналу міністар культури: t.me/otkachenkokyiv

Український культурний фонд запустив інтерактивну Мапу культурних втрат, яка демонструє масштаб руйнації пам’яток внаслідок російського вторгнення.

«Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України можна буде переглянути в режимі реального часу… Також маємо надію, що ця карта стане вагомим аргументом під час дискусій з партнерами про виключення РФ з лав різних міжнародних культурних організацій чи об’єднань», — зазначає директор УКФ Владислав Берковський.

Так, у Києві та передмістях, згідно з мапою пошкоджено:

  • будинок Малої опери на Дегтярівській, наслідок ракетного обстрілу,
  • Київську телевежу на вулиці Дорогожицькій, наслідок ракетного удару,
  • фасади та вікна церкви святителя Іоасафа Білогородського на вулиці Стеценка, наслідок обстрілу стрілецькою зброєю,
  • Українська євангельська теологічна семінарія на вулиці Квітки Цісик (Пуща-Водиця), наслідок обстрілу,
  • Біблійна Семінарія в Ірпені, вулиця Героїв,
  • будинок культури 1952-54 років, пам’ятка архітектури на вулиці Соборній в Ірпені,
  • Петро-Павлівська церква, Буча, вулиця Тургенєва,
  • меморіальний пам’ятник воїнам-афганцям у вигляді бойової машини БРДМ-2 в Бучі — російський танк обстріляв його, прийнявши за справжній.

Будинок культури в Ірпені. Фото з Мапи культурних втрат

У селі Заворичі на Київщині внаслідок артилерійського обстрілу згоріла дерев’яна церква Святого Георгія 1878 року. У селі Лук’янівка російський танк обстріляв дерев’яну Вознесенську церкву 1879 року, пам’ятка повністю згоріла.

У селі Іванків, яке довгий час перебувало під окупацією, повністю згоріла будівля краєзнавчого музею, де зберігалися роботи художниці Марії Приймаченко та вишивальниці Ганни Верес.

Загалом в Україні понад 150 різних пам’яток та об’єктів культури або пошкоджені, або повністю знищені. Найбільше постраждали релігійні споруди — православні храми як ПЦУ, так і УПЦ МП, а також протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті та юдейські синагоги.

Свідків знищення культурної спадщини закликають надсилати фото або відеодокази до Міністерства культури. Після підтвердження інформації, дані будуть відображені на інтерактивній мапі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button