Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Олександр Сирота

Під час окупації Чорнобильської зони російські військові знищили документи та архіви, які українці збирали десятиріччями, повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження Олександр Сирота.

«Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архивів. Те, що ми збирали десятиріччами, якась курва просто викинула в смітник», — прокоментував він фото з контейнером для сміття.

Сирота також повідомив, що російська армія «звільнила» його від фотоапаратів, дрону, графічної станції. «Сперли мій зачинений сейф. Дуже важкий. Сподіваюсь їм сподобалось те, що вони в ньому знайшли (нічого)», — додав він.

«Практично кожне офісне приміщення у будівлях підприємств — із суттєвими пошкодженнями, розбиті та повністю розкрадені. Крали як робоче майно, так і особисті речі працівників на їх робочих місцях. Звертаємо увагу, що пошук і розкрадання цінностей державних підприємств вівся систематично та щоденно, і навіть у визначений час – з 10:00 до 14:00 щоденно», — повідомляє Держагентство з управління зоною відчуження.

Фото: Держагентство з управління зоною відчуження

Зокрема окупанти розтрощили «Екоцентр», де знаходилася автоматизована система моніторингу радіаційного стану. Ця система контролювала гамма-випромінювання в 39 точках на всій зоні відчуження. Зараз ця система не працює, сервери викрали.

Проєкт «Український свідок» опублікував відео безладу і слідів мародерства, що лишили по собі окупанти.

Працівники ЧАЕС запевняють, що не пошкоджено нічого, що може становити радіаційну небезпеку. В найбільш критичні приміщення окупантів не допустили. Російяни лише раз намагалися зайти у Сховище відпрацьованого ядерного палива, скориставшись перепусткою одного з військових. Але їх не пустила автоматична система контролю доступу.

Кадр із відео проєкту Український свідок

Значна частина Чорнобильської зони опинилася під окупацією в перший же день вторгнення, подекуди велися активні бойові дії. Через Чорнобиль пройшли сотні одиниць російської техніки.

Фото: Держагентство з управління зоною відчуження

У Рудому лісі росіяни розрили укріплення, навкруги цих окопів — багато згорілої трави та кущів. У Держагентстві переконані, що окупанти повною мірою надихалися радіоактивними частинками.

Фото: Держагентство з управління зоною відчуження

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button